“Meer doen voor inwoners met status ‘Nationaliteit Onbekend’”

nieuws

De ChristenUnie wil samen met Partij voor de Dieren, D66, SP, Partij van de Arbeid, GroenLinks en CDA dat de gemeente Groningen meer gaat doen voor mensen met de status Nationaliteit Onbekend.

De partijen dienen daartoe woensdag een motie in. De motie roept het gemeentebestuur op om aan te sluiten bij een expertgroep die samen met gemeenten naar het beleid rondom deze problematiek gaat kijken. Ook vragen ze het college om inwoners van Groningen met de status Nationaliteit Onbekend te helpen bij het aantonen dat geen enkel land ter wereld ze erkent.

De CU geeft het voorbeeld van een student die als vluchtelingenbaby naar Nederland kwam. Ze verblijft hier legaal, maar heeft de status Nationaliteit Onbekend. Hierdoor kan zij na het afronden van haar rechtenstudie geen notaris worden, terwijl ze dit wel graag wil. Ook kan ze waarschijnlijk geen hypotheek afsluiten en mag ze niet stemmen. Er verkeren zo’n duizend inwoners van Groningen in zo’n situatie. De fracties vinden dat de gemeente meer voor hen kan doen. Om hun problemen op te lossen dient hun status omgezet te worden naar staatloos, maar ze moeten zelf bewijzen dat geen enkel land ter wereld ze erkent, en dat is in de praktijk vaak erg lastig.