Kiplangat solo op herhaling bij 4 Mijl

Davis Kiplangat heeft zondag, net als vorig jaar, de 4 Mijl van Groningen gewonnen. De 21-jarige Keniaan voltooide de afstand in 17 minuten en 27 seconden. Bij de vrouwen was zijn landgenote Eva Cherono de snelste, evenals vorig jaar.

Kiplangat liep na 2 kilometer al solo op kop, toen de Oegandees Mathew Chegwurui en Mohamed Ali uit Cuijk moesten lossen. De spanning was er vóór de wedstrijd eigenlijk al af, omdat Kiplangat’s beoogde concurrent, Dejen Gebremeskel uit Ethiopië, ontbrak vanwege problemen met zijn visum. Kiplangat breidde zijn voorsprong steeds verder uit en finishte uiteindelijk een halve minuut vóór Chegwurui. De tijd van de winnaar was 16 seconden langzamer dan vorig jaar, toen de concurrentie groter was.

De Nederlander Richard Douma werd verrassend derde, vlak achter Chegwurui. Snelste Groninger was Niek Blikslager van Team 4 Mijl. Hij werd negende, in 18 minuut 22. Hij liep een halve minuut sneller dan zijn persoonlijk record. Een prima prestatie, mede gezien het vrij zachte weer en de gestaag neervallende regen. Die regen zorgde er ook voor dat het aantal toeschouwers tegenviel.

Bij de vrouwen was Eva Cherono een klasse apart. Zij liep de afstand in 19 minuten en 28 seconden. Dat was 22 tellen rapper dan vorig jaar. Haar voorsprong op de nummer twee, Caroline Chepkemoi, bedroeg 1 minuut en 23 seconden. Derde werd Diane van Es uit Rotterdam, in 20 minuut 56.