“Ik dacht dat de gedeputeerde aan onze kant zou staan, maar dat is dus niet zo”

Het stikstofbeleid uitstellen of volledig van tafel vegen. Dat was de missie van honderden boeren die maandag naar Groningen trokken. Het werd uiteindelijk geen van beiden. “Ik ben ontzettend teleurgesteld.”

“Ik vind dat zo mooi hè?” Zegt een agrariër terwijl hij net zijn tractor is uitgestapt die hij geparkeerd heeft bij Hotel Aduard. Aduard is maandag één van de verzamelplekken voor het boerenprotest. “Onderweg hier naar toe werd er naar ons gezwaaid door mensen die ik nog nooit eerder heb gezien. Dat doet echt goed.” Maar het kan niet verhullen dat de boeren boos en verdrietig zijn. “Als deze plannen doorgaan dan kost dat de helft van mijn bedrijf. De afgelopen jaren heb ik fors geïnvesteerd in een biologisch bedrijf met een sluitende kringloop. Deze extra regelgeving komt daar over heen. Geloof me. Ik ben het helemaal zat.”

Rond 10.00 uur vertrekken ze in colonne vanuit Aduard richting het Provinciehuis. “Ze komen vanaf vier verschillende verzamelplekken”, zegt Alma den Hertog van LTO Noord. “Ik denkt dat er nu zo’n zevenhonderd tractoren en zo’n duizend boeren in de stad zijn.” De menigte wordt even na 12.00 uur toegesproken door gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie). “Ik moet belangen afwegen”, zegt Staghouwer. “En die belangen zijn groter dan alleen de agrarische sector. En die belangen zijn ook vergunning verlenen. En die vergunningverlening moet ook weer op gang komen.” Na die woorden is het voor de boeren duidelijk. “Ik dacht dat de gedeputeerde aan onze kant zou staan, maar dat is dus niet zo”, zegt er één. “Dat vind ik een ontdekking die mij grote zorgen maakt.”

Voor de boeren is daarmee de kous niet af. Dinsdag staat het onderwerp op de vergadering in Provinciale Staten. “We zullen daar zeker bij aanwezig zijn. Ze hebben daar een prachtige publieke tribune waar we vast wel mogen zitten.”