“Het gaat om die 88 minuten wanneer een speler niet aan de bal is”

Jetro Willems, Stefan de Vrij en Leroy Fer. Het zijn voorbeelden van profvoetballers die zich laten begeleiden door het Groningse bedrijf Tactalyse.

Met een relatief klein team van mensen met verschillende opleidingen adviseert, begeleid en ontwikkelt oprichter Loran Vrielink profvoetballers. Dit doet hij met zijn bedrijf Tactalyse door te kijken naar het individuele gedrag van spelers tijdens wedstrijden die ze voor hun ploeg spelen. Door dit wekelijks te analyseren en bij te houden ontstaat een duidelijk beeld van de ontwikkeling van de speler.

Loran begon het bedrijf zo’n drie jaar geleden. Nadat hij de ALO had afgerond liep Loran stage bij voetbalclubs FC Barcelona en Espanyol en de universiteit in Barcelona. Daar besloot Loran dat hij iets met coaching wilde gaan doen. Het werd dus een eigen bedrijf om spelers te helpen in hun individuele ontwikkeling.

In balbezit

Vaak worden profvoetballers beoordeeld op doelpunten, assists en meer van dat soort statistieken. “Voetballers zijn vaak maar 2 minuten per wedstrijd aan de bal, daar worden ze op afgerekend. Wij kijken naar het gedrag van spelers in de 88 minuten die ze niet aan de bal zijn,” vertelde Loran tijdens het interview met OOG.

Het Groningse bedrijf werkt nog niet samen met de plaatselijke FC Groningen: “Ik weet ook niet waarom. Wij zouden graag iets voor de FC willen betekenen, maar we hebben onze krachten tot dusver niet gebundeld. Mocht dat in de toekomst wel gebeuren, zou dat super leuk zijn”, aldus Loran.