Chauffeurs pendelbus tegen opschorten proef

Chauffeurs van de pendelbus in de binnenstad spreken zich uit tegen het opschorten van de proef, per 1 oktober. Het busje reed sinds 2017 door het centrum. De chauffeurs presenteren woensdag een nieuw plan.

De gemeente laat in een verklaring weten:  ‘In de praktijk bleek dat er weinig gebruik wordt gemaakt van het busje. Gemiddeld had de pendelbus zo’n 200 passagiers per week. Opvallend was dat de meeste in- en uitstappers dat deden op plaatsen waar ook het reguliere busvervoer nog rijdt. De pendelbushalte bij de Akerk werd bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt’.

De chauffeurs van de pendelbussen zijn het niet eens met het besluit. Uit een enquête die zij onder passagiers hebben afgenomen, blijkt dat 69% van de reizigers slecht ter been is. Vooral deze groep maakte graag gebruik van de bus. ‘De buslijnen in de binnenstad zijn vaak overvol en lastig te betreden met een rolstoel of rollator. Vaak begint de bus al te rijden voordat de passagiers zitten. Oudere mensen met een beperking zijn dan bang om te vallen.’ In een reactie op de gemeente laten de chauffeurs weten dat de halte bij de Akerk nauwelijks gebruikt werd omdat deze niet toegankelijk is voor mensen met een beperking. ‘De stoep is te laag en dat maakt in- en uitstappen onmogelijk.’

Woensdagavond vergaderen gemeenteraadsleden en belanghebbenden over het besluit. De verwachting is dat de pilot eind volgend jaar wordt hervat met een nieuwe route, een nieuwe dienstregeling en mogelijk een nieuwe vorm van vervoer, aldus de gemeente.