Duivelsei, heksenboleet en vliegenzwam: “Je kunt ze allemaal vinden”

Paddenstoelenliefhebbers kunnen deze weken te kust en te keur. “De afgelopen periode is er veel neerslag gevallen en daar floreren paddenstoelen erg goed onder.”

We zijn op pad met landschapsbeheerder René Oosterhuis van Het Groninger Landschap in de Lettelberter Petten, het westelijke deel van De Onlanden. “Deze paddenstoel kent iedereen”, vertelt Oosterhuis. “Dit is de vliegenzwam, of ook wel de rood-met-witte-stippen genoemd.” De zwammen zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten. “Je hebt paddenstoelen die levende bomen dood maken, er zijn zwammen die dood hout verteren en je hebt soorten als de vliegenzwam die juist samen werken met de bomen waardoor ze elkaar sterker maken.”

Voor Oosterhuis is de herfst één van de mooiste perioden. “Op social media zie je deze weken ook veel foto’s van paddenstoelen voorbij komen. Het fascineert, mensen trekken er op uit. En de paddenstoelen zijn uitermate geschikt om te fotograferen. Ze zijn kleurrijk, en niet onbelangrijk, ze lopen niet weg.”

Deel dit artikel: