Complete kerkenraad GKv Ten Boer treedt af na onenigheid over koers

nieuws
Foto: Google Streetview

De vijfhonderd leden van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Ten Boer moeten het sinds maandagavond stellen zonder eigen kerkenraad. Deze trad, volgens het Nederlands Dagblad, af na interne onenigheid over de te volgen koers binnen de kerk.

Volgens het kerkgenootschap is de leiding van de gemeente overgedragen aan de classis Appingedam. In een schriftelijke verklaring schrijft de aftredende raad: “Aan deze stap is een intense worsteling voorafgegaan om de koers van de kerk. (..)  De kerkenraad heeft zich jarenlang ingezet om de gemeente voor te gaan in een principieel-gereformeerd spoor. (..) Ondanks veel inspanningen is het niet gelukt om binnen de gemeente op één lijn te komen.”

De gemeente zit sinds februari 2015 zonder dominee door de interne strijd. Twee oud-predikanten maakten begin 2018 de overstap naar een hersteld-gereformeerde kerk (DGK), gevormd door verontruste vrijgemaakten. Volgens predikant Kees van Dusseldorp, die nauw betrokken is bij het kerkgenootschap, is het nieuws allemaal ‘nog erg vers’ en heeft de gemeente nu eerst behoefte aan rust.

Deel dit artikel:

 1. dit had bij wijze van spreken ook een nieuwsbericht uit het jaar 1541 kunnen zijn. Hoe is het mogelijk dat mensen anno 2019 zo serieus bezig zijn met ‘interne strijd’ binnen een kerk?

 2. Helemaal mee eens, Willie!!
  Wat een ” getuigenis” gaat hier van uit …..
  Kerkje ” spelen” , onder het mom van ” wij zijn vroom”

 3. Ach kerkleden zijn ook mensen en niet vromer dan anderen. Bij een sportclub, politiek of school zitten besturen ook soms op andere koers. Jammer is dat er zoveel emotie bij blijft spelen, maar dat is ook passie enz. Je zou dan bij een kerk nooit gedoe mogen hebben omdat ze vromer zijn. Kerkmensen zeggen juist wij zijn niet perfect. Vrijgemaakt is ook niet meer rechtlijnig. Er zit wat verandering in en dan krijg je dit soms. Niet groter maken dan het is en ieder door blijven geloven waar je het zelf prettig vindt. Net als in het gewone niet kerkelijke leven.

 4. 2 Petrus 1:19-21

  19 Bovendien bezitten we het woord der profeten, dat daardoor nog meer bekrachtigd werd; gij doet dus wèl, met er acht op te slaan als op een lamp, die schijnt op een donkere plaats, totdat de Dag gaat gloren en de Morgenster opgaat in uw harten. – 20 Toch moet gij vóór alles begrijpen, dat er geen enkele profetie der Schrift door eigenmachtige verklaring ontstaat. 21 Want nooit is er een profetie uitgebracht door de wil van een mens, maar onder de drang van den Heiligen Geest hebben mensen gesproken uit naam van God.

 5. 2 Petrus 2:20-22

  20 Wanneer men immers door de kennis van Jesus Christus, onzen Heer en Verlosser, de besmetting der wereld is ontvlucht, maar er weer in verstrikt raakt en het onderspit delft, dan is voor zo iemand het laatste erger nog dan het eerste. 21 Want beter was het voor hen, de weg der gerechtigheid niet te hebben gekend, dan het heilig gebod, dat ze kregen wèl te kennen, maar het de rug toe te keren. 22 Voor hen blijft gelden, wat een toepasselijk spreekwoord zegt: ,,Een hond keert terug naar zijn eigen braaksel,’’ en ,,een schoongewassen zwijn wentelt zich weer in de modder.’’

 6. Gelukkig is het toch een uitstervend slag volk. Ook in die zogenaamde hemel zal het steeds rustiger worden nu er steeds minder aanwas komt en men zich niet meer laat hersenspoelen.

 7. Collectief als kerkenraad aftreden is een zwaktebod. De KO kent deze variant niet. Als een deel van de gemeente gegronde bezwaren heeft tegen het beleid van de kerkenraad, behoort men de zgn. kerkelijke weg te gaan. Een classisvergadering kan natuurlijk als kerkenraad optreden. Geen sterk verhaal. Ook blijkt nergens wat dan het verschil van inzicht is.

 8. God bewaar me, OOG. Zit er in Ten Boer een olifant in een glas water of wordt er in Ten Boer van een mug een storm gemaakt?

  OOG, er zijn toch wel belangrijkere dingen in de gemeente Groningen! Of heeft onze burgemeester Koen Schuiling soms een negatief reisadvies voor Ten Boer afgekondigd?

 9. Heel informatief anders. Voorheen wist niemand iets van een kerkenraad in Ten Boer. We wisten alleen dat ze er een zwembad en een supermarkt hebben, maar nu dus ook een kerkenraad, maar die is dus afgetreden. Ben benieuwd wat voor geheimen Ten Boer nog meer heeft.

 10. Geachte redactie van OOG,

  Wij hebben nog even een voorzichtige vraag. Ondanks dat dit nieuws voor ons ook zogenoemd nog erg vers is. Waarom stapt de kerkenraad nu precies op? Dat wordt ons uit dit nieuwsbericht niet helemaal duidelijk. OOG gebruikt in dit nieuwsbericht maar liefst twee keer in één citaat ronde haken. Natuurlijk, niemand hangt graag z’n vuile was buiten, ook de GKv niet. En ieder huis heeft z’n kruis. Wij begrijpen dat zeker. De lezer van het nieuws van OOG wil echter, geloof ik, wel het naadje van de kous weten. Hoe heeft het precies zo verschrikkelijk fout kunnen gaan in Ten Boer? Wij hopen nog veel van OOG over de crisis bij de GKv in Ten Boer te vernemen. Wij vertrouwen op u.

  Godgezegend.

 11. Er zijn op deze wereld nog steeds mannen die denken dat alleen mannen geroepen zijn om een kerk te leiden. Vrouwen zijn hier niet intelligent genoeg voor of de Here staat het niet toe, tenminste dat denkt men. En daar gaat het ook om, wat men geleerd heeft om te denken en waarvan men vindt dat anderen dat ook moeten denken, omdat de wereld anders wel heel erg spannend wordt. Geen wonder dat kerken leeglopen, met zulke kortzichtige mannen, Farizeeën wellicht, van die muggenzifters waar Jeshua het steeds mee aan de stok had……
  SOJA

 12. Hallo OOG,

  OOG geeft aan dat er 13 reacties zijn gekomen op dit nieuwsbericht. Deze 13 reacties staan echter niet (meer ) onder dit nieuwsbericht. Hoe kan dit?

  Moi.

 13. Hallo Gert van Akkeren van OOG,

  Als ik google op: oogtv kerkenraad reacties , dan kom ik uit op de volgende link:

  https://www.oogtv.nl/2019/10/complete-kerkenraad-gkv-ten-boer-treed-af-na-onenigheid-over-koers/

  Via deze link staan de reacties er wel bij.

  Als ik google op: oogtv kerkenraad , dan kom ik uit op de volgende link:

  https://www.oogtv.nl/2019/10/complete-kerkenraad-gkv-ten-boer-treed-af-na-onenigheid-over-koers/comment-page-4/

  Via deze link staan de reacties er niet bij.

  Bedankt voor je snelle reactie en wellicht kunnen jullie er bij OOG (nog) eens naar kijken.

  Maar goed, uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat er een nieuwe kerkenraad in Ten Boer komt.

  Godgezegend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *