Studentenvereniging HSV: Krakers direct uit de drukkerij zetten

nieuws

De Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) is tegen de kraakactie afgelopen zondag van het drukkerij Heykens in de Akerkstraat.

De krakers zeggen dat er vijf studenten komen wonen waaronder vier buitenlandse studenten. De actie is ook een protest tegen de woningnood onder studenten.

“Problemen los je niet op door aan andermans spullen te zitten, problemen los je op door in gesprek te gaan. Deze studenten beschadigen de vooruitgang die is geboekt op het gebied van studentenhuisvesting en het draagvlak voor internationale studenten in Groningen” aldus fractievoorzitter Rik Heiner van HSV. Heiner vindt dat de krakers zo snel mogelijk uit het pand gezet moeten worden: “Deze mensen hebben geen enkel recht om in dit pand te zijn”. Ook de JOVD, de jongeren van de VVD, vindt dat de krakers moet vertrekken

De krakers hebben contact gehad met de gemeente en er is ook iemand langs is geweest om te kijken. De krakers gaan er vanuit dat ze voorlopig kunnen blijven.

Deel dit artikel:

 1. Citaat HSV hierboven: ““Problemen los je niet op door aan andermans spullen te zitten, problemen los je op door in gesprek te gaan.”
  Ook dat laatste is niet zo… want ‘in gelul kun je niet wonen’ (uitspraak is niet van mezelf).

 2. Heh wat? Zitten ze er nog in??? Dit is toch te zot voor woorden. Waarom trapt de politie hun er niet onmiddelijk uit? En ja … de politie is er dus ook om mensen hun bezit te beschermen. In dit geval is dus het pand nog duidelijk in gebruik als opslag en is er dus ook geen sprake van leegstand. Met de oplevering van enkele grote projecten (oa Woldring flat) in Groningen zal de woningnood onder studenten binnenkort denk ik ook flink afnemen in de stad?
  Met zoveel leegstaande kantoren en winkelpanden vind ik het ook weer uitermate dubieus dat men voor dit pand gekozen heeft? Maar men wil natuurlijk midden in het centrum kunnen zuipen en niksen.

 3. Omgekeerde wereld: bewoonbare ruimte leeg laten staan voor winstmaximalisatie en belastingvoordeeltjes en dan mogen ze bij jou komen om “er over te praten”. En dan ook nog eisen dat de politie het voor je oplost, op kosten van de belastingbetaler. Oplossing: belasting heffen op leegstaande panden.

  Zo, nu hebben we alle voor’s en tegen’s gehad. Wat gaan we er aan doen?

 4. Kraken toestaan voor panden die te lang en veelal zonder bestemming leegstaan is De oplossing! ORKZ is daar een goed voorbeeld van, daar betalen bewoners tegenwoordig gewoon huur. Dakloosheid los je vannacht niet op door vandaag in gesprek te gaan. Wat een slap argument van HSV! Vooruitgang op het gebied van huisvesting van internationale studenten impliceert dat die huisvesting nog steeds een probleem is. Vertegenwoordig je als studentenvereniging nou de student of de eigenaar van het leegstaande pand? En over de JOVD-feuten zal ik me maar wijselijk stilhouden.

 5. Met de nieuwe belastingregels waarbij de eerste 400K spaargeld niet belast is, maar beleggingen zoals in huizen juist extra dan zal er nog wel wat leeg blijven staan of de zullen verder stijgen.

 6. @willem123 – dat was zeer slechte berichtgeving van de NOS en veel andere nieuwszenders, want het is NIET zo dat de eerste 400K niet belast wordt. Het is dat de belasting op spaargeld wordt afgestemd op de werkelijke rentes, en over de eerst €400 rente hoef je geen belasting te betalen. Dus op basis van de HUIDIGE spaarrente, je EFFECTIEF geen belasting hoeft te betalen over de eerste 440K aan spaargeld (omdat de rente die je vangt minder is dan €400).

  Overigens, heb je €401 aan rente, dan moet je 33% van de HELE €401 betalen.

  En stijgen de spaarrentes bijvoorbeeld naar 2%, dan wordt je effectief belast over spaargeld vanaf +/- 200K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *