Schnitger komt tot leven op carillon Martinitoren

Het carillon in de Martinitoren speelt vanaf maandag vier bekende Schnitger-orgel werken. “Dit is prachtig werk om te doen.”

Hoog in de Martinitoren werd maandag druk gewerkt. “Ja, dit is een klus dat ik niet alleen kan”, zegt Stadsbeiaardier Auke de Boer. “Daarom krijg ik hulp van twee mensen van een klokkengieterij.” Het drietal is aan het werk bij de speeltrommel. “Hier installeren we alle noten voor de stukken die het carillon om het kwartier speelt. En dat is een behoorlijk intensief werkje zoals je ziet waarbij we ook goed moeten opletten. Je wilt namelijk niet dat er een noot verkeerd wordt geplaatst.”

Voor de Schnitger-werken is gekomen vanwege het Schnitger-jaar. “Het zijn werken van bekende componisten. Welke stukken het echter zijn, dat mogen de mensen zelf gaan bedenken. Mocht men iets herkennen dan kan men het antwoord mailen naar beiaardier@groningen.nl. De juiste antwoorden worden beloond met mooie cd’s.” De werken zijn de komende vier maanden te horen. Daarna worden ze opnieuw aangepast.