Opknapbeurt voor monumenten in Haren en Noordlaren

nieuws
Foto: Google Streetview

De Gemeente Groningen heeft een subsidie van 205.000 euro gekregen van het Rijk om zes monumenten in de voormalige gemeente Haren te onderhouden. 

De Dorpskerk, ‘t Clockhuys, de voormalige Tuindorpschool en begraafplaats de Eshof in Haren en de Bartholomeuskerk en molen de Korenschoof in Noordlaren krijgen de komende jaren een opknapbeurt.

“We onderhouden deze gebouwen sowieso, maar nu kunnen we het veel degelijker doen. En we hebben nu de monumenten veel beter in kaart, omdat je met het aanvragen van de subsidie gedwongen wordt goed te kijken naar welk onderhoud wanneer nodig is,” aldus een verheugde Gerrie Sikkema (bouwkundig ingenieur vastgoedbedrijf gemeente Groningen).

Sober en doelmatig onderhoud

Het geld komt uit de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Dat is een subsidie die besteed moet worden aan sober en doelmatig onderhoud, bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het geld wordt besteed op basis van  een onderhoudsplan van zes jaar dat begint in 2020.

In de toekomst wil de gemeente dezelfde subsidie aanvragen voor meet monumentale panden. Bijvoorbeeld de muziekschool Vrijdag, het Goudkantoortje en het Grand Theatre.