Onrust in Haren over diftar

De bewoners van Haren willen het afvalverwerkingsysteem diftar behouden. Dat zegt Mariska Sloot van de Stadspartij voor Stad en Ommeland.

Diftar is een systeem waarbij het te betalen bedrag afhankelijk is van de hoeveelheid afval dat een huishouden aanbiedt. De onrust is ontstaan vanwege een enquête die de gemeente Groningen heeft uitgezet over afvalverwerking. De gemeente streeft naar één systeem als het gaat om afvalverwerking. Het is niet duidelijk of het systeem in Haren verdwijnt, maar volgens raadslid Sloot zijn de bewoners van Haren bang dat het dorp zich moet aanpassen aan het systeem dat gebruikt wordt in Groningen en Ten Boer.

Voor raadslid Sloot is het duidelijk dat diftar behouden moet blijven in Haren. “Al twintig jaar lang zijn de Harenaren tevreden over het systeem. Het is een “way of life” geworden”. Daarnaast wijst Sloot op de bestuursovereenkomst van de herindeling van Groningen, Ten Boer en Haren, dat laat zien dat er een belofte is gedaan aan de Harenaren. Volgens deze belofte blijft het diftarsysteem voortbestaan na de herindeling van de drie gemeenten.

“Het is niet alleen een handig systeem. Op zaterdag staan de auto’s tot aan het einde van de straat. Het is een geheel sociaal gebeuren”, zegt een van de Harenaren. Het voelt net als hoe Poetin de Krim annexeerde. De mensen uit Haren hebben het idee alsof zij zich steeds meer moeten aanpassen aan wat er in Groningen gebeurt”.

Aanstaande woensdag zal Sloot tijdens een raadsvergadering de kwestie ter sprake brengen.

 

Deel dit artikel:

  1. Sociaal gebeuren? Dat is nou ook wat overdreven. Op zaterdagochtend verdringen Harenaren zich met hun auto’s voor de opgestelde containers, om daar zwijgend kofferbakken plastic afval en glas in te gooien. Het is een amusant ritueel, maar of het iets oplevert voor het milieu…

  2. Het rare is dat de Stadspartij niet wil dat de bewoners van Haren rechtstreeks wordt gevraagd welk systeem van tarifering voor huishoudelijk afval zij prefereren. Ik dacht dat dit soort partijen altijd graag willen dat naar burgers wordt geluisterd.
    Kennelijk vinden ze een overeenkomst tussen een paar overheden, die per definitie een tijdelijke waarde heeft, van groter belang.
    Wat een stelletje hypocrieten!

  3. Als Mariska het zegt dan is het waar. Nul Inwoners van haren zijn tegen diftar. Mochten ze toch tegen zijn komt Mariska persoonlijk bij ze langs om ze tot de orde te roepen. Alle neuzen de zelfde kan op. Voorwaarts mars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *