Nieuwe manier van roeien kan leiden tot snellere races

Bewegingswetenschapper Laura Cuijpers van het UMCG doet onderzoek naar een manier van roeien die kan leiden tot snellere races. Deze nieuwe manier heet anti-fasen.

Tijdens het roeien heeft iedere roeiboot wisselingen in snelheid. Met anti-fase roeien zijn deze snelheidswisselingen te verminderen. Cuijpers heeft dit op twee verschillende manieren onderzocht. ‘Eerst zijn we in het lab begonnen waar we roeiers op roeimachines hebben gezet om te kijken of de roeiers het nou eigenlijk wel kunnen.’ Dit pakte goed uit en heeft ze de volgende test op het water gedaan. ‘Toen is er een meetsysteem gemaakt om de bewegingen van de roeiers en van de boot te meten,’ zegt Laura. ‘De roeiers pakten dit na verbazing al meteen goed op en je kon ook inderdaad al zien dat de snelheidswisselingen van de boot minder werden.’ Nils Meijer, één van de proefpersonen heeft het anti-fasen uitgeprobeerd op een ergometer in het UMCG. ‘Lastig, maar het kan wel werken,’ zegt Nils.

Om goed te kunnen anti-fasen heb je meer ruimte nodig tussen de roeiers zodat, de roeiriemen niet tegen elkaar aankomen. ‘Als je dat zou doen met een boot van 18 meter lang, heb je maar 70 centimeter extra nodig en volgens de regels mag dat,’ zegt Cuijpers.

Het is nog niet bekend hoelang dit onderzoek duurt. Dat hangt af van hoeveel ruimte en geld er beschikbaar is.