Martinitoren en Martinikerk gestolen: “Hier was veel kracht voor nodig”

nieuws
De maquette bij de ingang van de Martinikerk. Linksonder het Stadhuis, rechtsboven het provinciehuis. Tussenbeide een gapend gat. Foto: Sebastiaan Scheffer

De Martinitoren en ook de Martinikerk zijn door vandalen gestolen. “Het zou me niets verbazen dat het meegenomen is omdat het best wel een eyecatcher is.”

Mocht je ondertussen naar buiten kijken om te controleren of je d’ Olle Grieze ook kunt ontwaren, wees gerust, de kerktoren uit 1469 staat nog keurig op zijn plek. Dat is echter niet te zeggen van de miniatuurvariant die op de maquette prijkt bij de ingang van de Martinikerk. “Goh, ik zie dit nu voor het eerst”, zegt koster Jan Haak van de kerk. “Ze hebben de kerk en de toren er gewoon afgesloopt. Daar moet flink wat kracht voor nodig zijn geweest.”

Op de maquette (zie foto) prijkt nu een gapend gat tussen de Grote Markt en het Martinikerhof. “Het Stadhuis en het provinciehuis staan nog keurig op hun plek. Het zal er vast mee te maken hebben dat de Martinitoren toch wel het symbool voor de stad is.” Wanneer de diefstal of vandalisme precies heeft plaatsgevonden is onbekend. Het is eveneens onbekend of de maquette hersteld gaat worden.