Groningse ‘Merian’ te bewonderen in Nieuwe Kerk te Amsterdam

nieuws

Van 5 oktober tot 3 februari is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam De Grote Suriname Tentoonstelling te bezichtigen. Een van de topstukken zal het Groningse exemplaar van het beroemde werk van Maria Sibylla Merian over de Surinaamse insectenwereld zijn.

De titel luidt: “Over de voortteeling en wonderbaerlyke veranderingen der Surinaemsche insecten’. Uitgegeven in Amsterdam door Joannes Oosterwyk in 1719.

Een afbeelding uit deze uitgave wordt gebruikt om reclame te maken voor de tentoonstelling en op de website van de expositie. Een andere illustratie siert ook de voorzijde van de notitieblokjes die eerder dit jaar voor de Universiteitsbibliotheek zijn gemaakt.

Het RUG-exemplaar van ‘de Merian’ wordt slechts bij hoge uitzondering in bruikleen gegeven, de vorige keer was in 2008, aan het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.

Deel dit artikel: