Grof vuil per bakfiets op niet te nemen helling

Mensen zonder auto mogen hun grof vuil per gratis bakfiets komen brengen. Dat blijkt lastiger dan gedacht.

‘De Gemeente Groningen heeft een beetje vreemd beleid om grofvuil naar de stortplaats te brengen. Autobezitters mogen 4 x per jaar gratis storten en als je geen auto hebt moet je het tegen betaling op laten halen. Als doekje voor het bloeden kun je gratis een bakfiets lenen om grofvuil te vervoeren. Binnenkort schijnen er ook electrische bakfietsen te komen.

Wij namen de proef op de som en testen hoe makkelijk dat vervoer gaat per bakfiets!’

Deel dit artikel:

 1. Ik ben 57 en heb ik zelf een aantal keer grofvuil met de gratis bakfiets weggebracht. De ambtenaren bij de stortplaats (waarvan een paar sterke 20-ers) zitten allemaal op hun stoeltjes, en kijken terwijl ik de helling probeer op te rijden. Ze roepen advies, of achteraf vertellen dat ik het beter zus-of-zo had moeten doen, maar geen één komt fftjes helpen die helling opduwen. Ik blijf beleeft.

  Dan verwijst één van hen vanaf zijn stoel naar de bakken waar de verschillende soorten afval in moeten, dat ga ik netjes doen, maar dan komt een ander wèl van zijn stoel af om te vertellen dat ik de ene ding in de verkeerde bak heb gedaan, en op afstand hoor ik de eerste ambtenaar mij een “klootzak” noemen.

  Het zou dus een stuk minder lastig zijn, als die luie en respectloze ambtenaren gewoon een beetje hun best deden.

 2. Gewoon weer gratis afhalen. 1 keer per jaar is voldoende. Als alternatief zou je aan ophaaldagen in de wijken kunnen organiseren op een centraal punt.

 3. Dat laatste is trouwens al wel eens gebeurd, werkte goed. Zo ben ik van een fietswrak afgekomen dat al twee jaar in de tuin stond. De container waar ik het naar toe bracht zat ook goed vol.

 4. Belachelijk afvalbeleid! Daarom dump ik mijn zooi (als ik die heb) gewoon s’nachts op straat!

  Geen kip die het ziet, geen haan die ernaar kraait (behalve die zeikerige gemeente)!

  Succes met het opruimen van die zooi gemeente!

  Ik ga gezien mijn leeftijd en COPD + Astma geen bakfiets halen en m’n longen uit m’n lijf trappen om 1 bakje vol weg te brengen! Hulp van mensen met een auto is gezien mijn sociale netwerk geen tot nauwlijks sprake van, en met mijn minimale inkomen kan ik niet betalen voor het ophalen!! Tja, dat is wel even een dilemma hè gemeente…..?!

  Danny Grunn

 5. Ja Scot,zo gaat dat op veel plaatsen. Die gasten schreeuwen er maar wat op.los,wat je waar moet gooien i.p.v.even te helpen.
  Wat ik deed: ze ff aankijken alsof je t in Keulen hebt horen donderen…en dan hup zo snel je kunt alles in een en de zelfde bak mikken…zo!
  Jaaaa ik kreeg grof commentaar…geeft niet,ik zeg: leg t zelf maar waar je denkt dat t goed is! De groeten mannen! Want ja,zelfs tegen een vrouw doen ze zo hoor ;)

 6. Geef Danny groot gelijk. Zolang de gemeente in haar stompzinnige standpunt volhardt. moet ze accepteren dat er (meer) gedumpt wordt. Ook al ontkennen ze dat glashard. En inderdaad is het gestoord dat er voor de autobezitters wel een mouw is aangepast, maar de armoedzaaiers zonder sociaal netwerk kunnen doodvallen. Maar ja, prestige-kwestie voor GroenLinks wethouder Gijsbertsen die het toenemende dumpen altijd heeft ontkent. Dus voorlopig blijft dit nog wel zo.

 7. Gewoon weer het grofvuil gratis afhalen ?? Dan zal helaas toch echt de afvalstoffenheffing omhoog moeten, en dan breekt hier pas echt de pleuris uit denk ik.
  En wat een tokkies om als het systeem je niet zint gewoon maar je afval ergens te dumpen. Lekker sociaal bezig !

 8. In de ogen van Anton, moeten bij het minste geringste de afvalkosten omhoog..! Of dit nu om het ongewenst dumpen van afval/grofvuil gaat of andere zaken.. Anton likt graag aan de poorten van het stadhuis blijkt uit zijn reactie, en mensen met serieuze sociale- en gezondheidsproblemen en met een minimaal inkomen zijn volgens hem ‘tokkies’ omdat ze uit overmacht hun afval illegaal dumpen.. Wake up Anton! Open je ogen en aanschouw de ellende die de staat en gemeente bij ons als burger veroorzaakt.. Of je roept maar wat Anton, of je bent gezien je reactie zélf werkzaam bij de gemeente…..?!

  Danny Grunn

 9. En Scott, Wendy en Jan (en vooral Jan) ik ben blij dat ik bevestigd word in mijn denkwijze over het afvalbeleid van de gemeente.. Dit beleid zet geen zoden aan de dijk en dat zal enkel voor meer troep op straat en ‘illegale’ afvaldumpingen zorgen…..!! Zoals men wel vaker zegt; “Boontje komt om z’n loontje”… De gemeente wil dat we als burger nog meer zelf doen, terwijl er in Nederland op los wordt bezuinigd… En dan je inwoner met een bakfiets de straat op sturen?! Ja! We leven in 2019 (blijkbaar)!

  Danny Grunn

 10. De gemeente heeft het dumpen geaccepteerd op basis van een wonderlijke rekensom: herinvoering gratis grofvuil ophalen kost € 450.000, terwijl ruimen van dumpingen € 20.000 kost.

  Je kan je vraagtekens bij die rekensom plaatsen, maar het komt erop neer dat de gemeente het dumpen aanvaardbaar vindt om die herinvoeringskosten niet te hoeven maken. Dus wie is hier dan feitelijk de tokkie?

  https://www.oogtv.nl/2018/10/geen-toename-van-dumpingen-van-grof-vuil/

 11. Simpel ..gewoon dat bed bad en brood zwart gat dumpen ..
  Daar gaat een hoop geld en energie ( meerdere miljoenen per jaar) .. in… die wij met z’n allen betalen ..daar is het geld voor ..tot we allemaal “danny”..worden
  Wat een gezeik allemaal ..
  Zo….. het is weer lekker gezellig hier ..
  Ik verheug me al weer op die koude lange nachten die er snel aankomen ..

 12. In de ogen van Anton, moet bij het minste geringste de afvalkosten omhoog..! Of dit nu om het ongewenst dumpen van afval/grofvuil gaat of andere zaken.. Anton likt graag aan de poorten van het stadhuis blijkt uit zijn reactie, en mensen met serieuze sociale- en gezondheidsproblemen en met een minimaal inkomen zijn volgens hem ‘tokkies’ omdat ze uit overmacht hun afval illegaal dumpen.. Wake up Anton! Open je ogen en aanschouw de ellende die de staat en gemeente bij ons als burger veroorzaakt.. Of je roept maar wat Anton, of je bent gezien je reactie zélf werkzaam bij de gemeente…..?!

  Danny Grunn

 13. Overigens een prachtige reportage van Oog. Dit door de praktijk zo uit te beelden en daarmee het gemeentebestuur/raadsleden te confronteren.

  Mijn complimenten.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *