Brandweerwinkel bij IKEA: “Dit is wel een echte eyeopener”

De bezoekers van de IKEA informeren over brandrisico’s in hun woningen. Dat is waar de Groninger brandweer en IKEA deze week de aandacht op vestigen met een ‘3 minute pop-up store’.

In het warenhuis aan de Sontweg zijn een woonkamer, keuken en slaapkamer nagebouwd. “Bezoekers worden uitgedaagd op zoek te gaan naar onveilige situaties”, vertelt Roelf Knoop van de Groninger brandweer. “Ik vind het een behoorlijke eyeopener”, zegt Stefan Kroes van de IKEA. “In de keuken word je geconfronteerd met een gasslang. Het blijkt dus dat die slangen eens in de tien jaar vervangen moeten worden. Ik wist dat oprecht niet.”

De pop-up store is niet helemaal een nieuw fenomeen. “Een vergelijkbaar concept hebben we een tijdje geleden aangeboden in Delfzijl”, vertelt Knoop. “Door nu deze samenwerking met IKEA kunnen we ons focussen op het vergroten van het bewustzijn over brandveiligheid, zodat gevaarlijke situaties in huis voorkomen kunnen worden. Want voorkomen is het beste.”

De store is tot en met komende zondag te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van IKEA. Bij de winkel zijn brandweermensen aanwezig waarmee je in gesprek kunt gaan.