Bar de Rits vecht voor terras

Horecazaak Bar de Rits is in gevecht met de gemeente Groningen. Al langer dan een jaar probeert de horecaonderneming een eigen terras te realiseren aan de voorkant van het pand. Dit tot nu toe zonder succes.

Eigenaresse Marian Bronkhorst voelt zich onrecht aangedaan. “Iedere horecagelegenheid krijgt een terras aan het water en Bar de Rits niet. Het Mauritshuis, Pomphuis en Café De Sigaar hebben allemaal een terras aan het water en wij krijgen maar geen vergunning. Voor het voortbestaan van de bar is het belangrijk dat het terras er komt. Het voelt als onrecht.”

De gemeente Groningen geeft aan dat de ruimte in het gebied zeer schaars is. Volgens hen weegt het belang voor het parkeren van fietsen zwaarder dan de wens voor een terras. Daarnaast benadrukt de gemeente dat er geen ongelijkheid is tussen de horecagelegenheden in het gebied. In de oorspronkelijke plannen van het project ‘Binnenstad West’ stond dat het gebied voor Bar de Rits bestemd was voor parkeergelegenheid. Voor de andere horecagelegenheden was de ruimte ingericht voor terrassen. Bij nabijgelegen cafés gaat de ruimte dus niet ten koste van de parkeergelegenheid. Voor Bar de Rits geldt dit wel volgens de gemeente.

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts van de Stadspartij voor Stad en Ommeland komt op voor Bar de Rits. “De wens van dit café is niet zo extreem. Ze vragen simpelweg om een paar tafels en stoelen. De gemeente heeft een deel heringericht in dit gebied, maar Bar de Rits staat nog met legen handen. De gemeente had makkelijk een paar plateaus kunnen plaatsen, zoals bij de andere kant van de brug. Het begint een beetje op ‘ondernemertje-pesten’ te lijken. Het is onfatsoenlijk om zo met je ondernemers om te gaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *