100% Groningen in de bres voor zorgaanbieders

nieuws

100% Groningen vindt het onaanvaardbaar dat cliënten, medewerkers en leidinggevenden van kleinere zorgaanbieders afhankelijk worden van de grote spelers.

Veel ondernemers willen met goede intenties de beste zorg voor hun cliënten blijven bieden, maar worden door de zogenoemde GON-constructie benadeeld en buitenspel gezet, aldus 100% Groningen. Het GON (Gebieds Ondersteunend Netwerk) biedt 3.000 inwoners van de gemeente Groningen steun, sociale activering en kortdurend verblijf. GON bepaalt of onderaannemers contractverlening krijgen en dat is niet goed, aldus de fractie.

Door de huidige ontwikkelingen wordt het voor (kleine) zorgaanbieders onmogelijk om te overleven en dat vindt 100% Groningen onaanvaardbaar. “Ik heb al van diverse zorgaanbieders gehoord te willen gaan stoppen omdat de nieuwe werkwijze voor veel minder werkplezier en voor stress zorgt,” aldus fractievoorzitter Marjet Woldhuis. “Zorgaanbieders moeten opnieuw met 10% minder budget hetzelfde werk gaan doen.” De eerste onderaannemer, zorgboerderij Kardinge, sluit haar deuren al. De Mikkelhorst heeft ook al aangegeven moeilijk te kunnen overleven en de vrees is dat er nog veel meer zullen volgen.