Zoektocht naar Hospita 2.0 gestart

nieuws

Het project Jong en Oud Wonen Samen is op zoek naar senioren in Groningen die een kamer over hebben. Initiatiefnemers Wetenschapswinkel UMCG, Humanitas en Healthy Ageing Netwerk willen twee vliegen in een klap slaan: woningnood onder studenten en eenzaamheid van ouderen aanpakken.

Het idee is dat de oudere een kamer over heeft en de jongere hier kan wonen. Als eerste stap werd onder jongeren gepeild of ze überhaupt interesse hadden om in huis te wonen bij iemand van twee generaties eerder, in ruil voor kleine huishoudelijke taken en sociaal contact. Dit bleek zeker het geval, getuige de binnenkomende berichten. Daarom wordt nu gestart met fase twee: het vinden van de Hospita 2.0.

Het project verbindt een student en oudere die beide behoefte hebben aan contact, een veilige woonplek en rust. Het is een win-win situatie op basis van wederkerigheid. De oudere kan hulp gebruiken bij kleine huishoudelijke taken en staat open voor gezelschap en de jongere kan op een rustige, betaalbare en betekenisvolle manier wonen tijdens diens studieperiode. In de zoekcriteria naar geschikte kandidaten staat ‘de klik’ met stip op één. Je kunt mensen niet zomaar bij elkaar in huis zetten. Om dit zorgvuldig te begeleiden wordt een laagdrempelige kennismakingsbijeenkomst georganiseerd, waarin de geïnteresseerden worden uitgenodigd voor een ongedwongen kennismaking onder het genot van hapje en een drankje.

De aanmeldingen van de jongeren druppelen binnen, het projectteam is nu actief op zoek naar ouderen. De locatie is Groningen stad met een straal van 10 kilometer er omheen. Plan is in september de eerste match te maken voor de duur van 3 maanden. Wetenschapswinkel UMCG volgt de matches gedurende deze maanden en voert onderzoek uit gericht op de onderwerpen welzijn, welbevinden en wederkerigheid. Daarna beslissen de oudere en jongere gezamenlijk of zij met elkaar verder gaan.

Ouderen die een kamer beschikbaar hebben of meer informatie willen kunnen mailen naar: secreatariaat@hannn.eu

Deel dit artikel:

  1. De wooncorporaties zijn verplicht eerlijk met de overheid subsidie geld om te gaan en niet in hun eigen huis te besteden of lekker zelf op vakantie te gaan. ik vind dit heel triest wat er nu gebeurd je wordt eigenlijk gedwongen om bij ouderen in te gaan wonen zodat de wooncorporaties eraan gaan verdienen en zo hun doel bereiken overmacht mensonrechtvaardig, onrechtmatige daad, ik gun de ouderen ook hulp en gezelligheid jammer dat het niet op een sociale manier opgelost kan worden en ondanks de woningbouw de verhuurders gewoon hun gang gaan en hoge huren vragen. De mensen moeten in opstand komen en ik weet het is een zooitje in groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *