Von Rabenhaupt met korte plechtigheid herdacht

Carl von Rabenhaupt is maandagmiddag met een korte herdenkingsplechtigheid herdacht. De herdenking vond plaats bij zijn buste op het Waagplein.

“Von Rabenhaupt overleed op 12 augustus 1675, vandaag precies 344 jaar geleden”, vertelt Tim Smit van de Stichting Vestingdagen Noord Nederland. “Een paar jaar eerder was hij door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden voor vierduizend rijksdaalders in dienst genomen om de stad Groningen te beschermen. Bij die strijd in het rampjaar 1672 verdedigde Von Rabenhaupt de stad tegen de bisschop van Münster. En met succes. Dankzij Von Rabenhaupt spreken we tegenwoordig niet Duits maar gewoon Nederlands hier in de stad.”

De plechtigheid bestond uit het oplezen van een voordracht en het in acht nemen van één minuut stilte. Mensen die nieuwsgierig zijn hoe de belegering van Groningen in 1672 precies in zijn werk ging kunnen op zaterdag 24 augustus terecht op de Oosterhaven. Daar wordt het Groningens Ontzet in een drie uur durend programma nagespeeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Stichting Vestingdagen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *