UMCG: ‘Vrouwen zijn gebaat bij een lagere dosering medicatie tegen hartfalen’

nieuws
Foto: e-Magine Art via Flickr (CCY 2.0)

Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat vrouwen met hartfalen aanzienlijk lagere medicatie-doseringen nodig hebben dan mannen. De optimale waarde ligt 50% lager dan de dosering die momenteel wordt geadviseerd.

Wereldwijd gelden voor mannen en vrouwen nu nog dezelfde standaarden voor bijvoorbeeld bètablokkers. Volgens de onderzoekers is het hoog tijd om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen met hartfalen nader te onderzoeken. De onderzoekers benadrukken dat wel dat dit geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te gaan onderbehandelen.

Adriaan Voors, hoogleraar cardiologie van het UMCG: ‘Als je er op terugkijkt, is het opmerkelijk dat de wetenschap decennialang zo weinig aandacht heeft gehad voor de verschillen tussen mannen en vrouwen, terwijl het zo voor de hand ligt dat deze er zijn. Soms komen de grootste doorbraken voort uit hele simpele vragen. De resultaten die wij vinden, zouden best van toepassing kunnen zijn op nog veel meer indicatiegebieden.’

Deel dit artikel: