‘Medicijnonderzoek moet vaker kijken naar verschil man/vrouw’

Bij medicijnonderzoek wordt te weinig gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat valt te leren van het onderzoek naar medicijnen bij hartfalen van het UMCG.

Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen maar 50 procent van de aanbevolen dosering medicijnen nodig hebben. Wereldwijd zijn de richtlijnen voor medicijngebruik vooral opgesteld aan de hand van onderzoeken waar voornamelijk mannen aan meedoen. Volgens onderzoeker Bernadet Santema (28) laat het hartfalen-onderzoek zien dat de biologische verschillen tussen man en vrouw wel degelijk uitmaken voor het medicijngebruik.

Toch betekent het niet dat vrouwen nu te veel medicijnen toegediend krijgen. Santema: ‘We zien dat we niet vaak op 100% van de richtlijn zitten. Dat betekent dus dat hartpatiënten vaak al rond die 50 procent zitten die ideaal is voor vrouwelijke patiënten. Je kan je dus afvragen of mannen nu wel de juiste hoeveelheid krijgen.’ Santema wil graag het onderzoek voortzetten om te kijken of deze resultaten ook een richtlijn kunnen worden.

Deel dit artikel: