Kleinere Duitse wesp en Franse veldwesp zijn onder ons (filmpje)

nieuws

We hebben dit jaar in Groningen meer last van de Duitse wesp en de Franse veldwesp, meldt Nature Today. De milieudienst van de gemeente Groningen vindt ze kleiner dan vorig jaar.

De wespenoverlast is het grootst in het noorden van het land. In een groot deel van Nederland is de overlast vergelijkbaar met 2018. Silvia Hellingman inventariseerde de wespenoverlast en interviewde bestrijders. Er komen meer meldingen van wespenoverlast aan de noordkant van Drenthe en Groningen. Met name van de Duitse wesp en de Franse veldwesp. De gewone wesp en de middelste wesp zijn niet veel waargenomen. Opvallend is het extreem lage aantal meldingen van hoornaars.

De milieudienst van de gemeente Groningen valt het op dat de nesten van de Duitse wesp dit jaar relatief dichtbij elkaar zitten. Ook zien zij dat de werksters op veel plekken opvallend kleiner zijn dan normaal. Uit de inventarisatie komen dit jaar ook veel meldingen van grondnesten: met name van de Duitse wesp in tuinen.

Foto: Sjonnoh (vrouwtje Franse veldwesp)

Deel dit artikel: