Kempkensberg dicht, Waterloolaan tweerichtingsverkeer

nieuws

Maandag 26 augustus gaat de Kempkensberg definitief dicht en op de Waterloolaan wordt tweerichtingsverkeer mogelijk.

Aanpak Ring Zuid meldt:

‘Op maandag 26 augustus, als de zomerstremming van de zuidelijke ringweg voorbij is, gaat de Kempkensberg definitief dicht. Deze autoverbinding tussen de Hereweg en de Helperzoom vervalt vanwege de aanleg van de bouwkuip van de verdiepte ligging. Medewerkers van DUO/Belastingdienst en bewoners van de woningen bij de Engelse Kamp kunnen gebruik maken van de Waterloolaan, die vanaf dat moment tweerichtingsverkeer krijgt.

Eerder dit jaar, in februari, ging al de oprit van de Kempkensberg naar de zuidelijke ringweg dicht. Sindsdien kon het autoverkeer de Kempkensberg alleen nog gebruiken om van de Hereweg naar de Helperzoom te komen en omgekeerd. Ook daar komt over een week een eind aan. De Kempkensberg wordt afgesloten omdat op deze plek de ringweg verdiept wordt aangelegd. Voor deze verdiepte ligging bouwen we nu aan de bouwkuip.

De definitieve afsluiting van de Kempkensberg heeft vooral gevolgen voor de medewerkers van DUO en de Belastingdienst en de bewoners van de Engelse Kamp. Zij krijgen een alternatief via de Waterloolaan, aan de andere kant van de ringweg. Op dit moment wordt de Waterloolaan aangepast zodat hier vanaf 26 augustus tweerichtingsverkeer mogelijk wordt. Deze weg is voor auto’s nu nog eenrichtingsverkeer, in de richting van de Hereweg. Op de kruising van de Waterloolaan en de Hereweg komen verkeerslichten, zodat verkeer vanaf de Waterloolaan makkelijker kan invoegen op de Hereweg. In achterliggende straten in de Herewegbuurt worden rijrichtingen veranderd om sluipverkeer terug te dringen. De plannen voor de aanpassingen aan de Waterloolaan zijn samen met de buurt opgesteld.

De parkeergarage van DUO/Belastingdienst blijft bereikbaar via de Helperzoom.

De Waterloolaan blijft ook na afronding van het project Aanpak Ring Zuid tweerichtingsverkeer houden. De straat krijgt aan het eind van de projectperiode (planning: 2024) haar definitieve inrichting. Die inrichting past bij de sfeer van het Zuiderplantsoen, om de verbinding tussen het Sterrebos en de Herewegbuurt te herstellen.

Vanuit het oosten blijven Belastingdienst/DUO en de woningen aan de Engelse Kamp per auto bereikbaar via de Europaweg, Boumaboulevard, Verlengde Lodewijkstraat en de Esperantokruising. In het eerste kwartaal van 2020 gaat de Helperzoomtunnel open, waardoor een nieuwe route vanaf het oosten richting de Helperzoom ontstaat. Later in 2020 gaat de Esperantokruising dicht.

Voor fietsers verandert er nu niets. Het fietspad langs de Kempkensberg was al afgesloten. Nadat de verdiepte ligging klaar is ontstaat hier weer een fietsverbinding tussen de Hereweg en de Helperzoom.’

Deel dit artikel:

  1. Voor fietsers veranderd er wel degelijk iets: de Waterloolaan was onderdeel van een veilige fietsroute, met een aparte fietsstrook in 1 richting en snelheidsbeperkende maatregelen voor automobilisten. Ook fietsers vanaf de Esperantokruising richting Helperzoom werden beschermd door de uitritconstructie van de Waterloolaan.
    Nu al merk je als fietser dat de snelheid in de straat is toegenomen en de fiets door het tweerichtingsverkeer in gedrang komt.

  2. Ik woon aan de Waterloolaan. Ik voorzie nu al grote problemen(ongelukken). Verkeersremmende maatregelen zijn verwijderd, waardoor automobilisten uitgenodigd worden om hard door de lange rechte Waterloolaan te scheuren. Dat de Waterloolaan een 30 km weg is heeft nooit gewerkt en zal nu zeker niet werken. Wat mij zeer bevreemd is dat ik vanuit de toenmalige klankbordgroep altijd heb aangegeven mee te willen denken over de herinrichting van de Waterloolaan en ook daarna een paar keer telefonisch gevraagd heb, hoe het met de plannen voor de herinrichting stond , werd mij te kennen gegeven, dat wanneer het zover was ik bericht zou krijgen. Nooit iets gehoord! Hoezo in samenwerking met de buurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *