“Het opnieuw creëren van oud-zilver heeft een bijzondere betekenis”

Van oud-zilver nieuwe kunstwerken creëren. Dat is wat Jan Visser de laatste tijd bezighoudt. “Je kunt bijna zeggen dat het een recycling 2.0. is.”

Jan is de laatste jaren regelmatig met een metaaldetector te vinden op de Noord-Nederlandse landerijen. “Ik heb al van alles naar boven gevist”, vertelt hij enthousiast. “Vooral Drenthe heeft veel te bieden. Knopen, ringen, spelden, noem het allemaal maar op. Daar zitten flink wat bijzondere pareltjes tussen die ik koester, maar ook flink wat zilverwerk als kettinkjes en ringen die niet zoveel waarde hebben omdat het bijvoorbeeld kapot is.”

Sinds kort krijgt dat zilverwerk een nieuwe bestemming. “Bij kunstencentrum VRIJDAG heb ik een basiscursus edelsmeden gevolgd. Dat is iets wat ik eigenlijk al heel lang wilde doen, en ik vind het zo leuk dat ik nu van het oude zilver nieuwe kunstwerken maak. En dat heeft toch wel een hele bijzondere betekenis, want een heel oud kettinkje dat heel lang geleden door iemand gedragen werd, krijgt nu een hele andere bestemming.”

Deel dit artikel: