Gedenksteen voor bewoners joods bejaardentehuis

nieuws
Foto: Voorgevel Beth Zekenim, naast de voordeur de nog afgedekte gedenksteen

Op 1 september wordt een gedenksteen onthuld voor de voormalige bewoners van het Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim, aan de Schoolholm nummer 26.

Op 9 maart 1943 werd het gebouw door de Duitse bezetter ontruimd. De bewoners, directrice Rosalie Alida Mozes en twee personeelsleden werden afgevoerd naar Westerbork. De meesten van hen werden op 17 maart 1943 op transport naar Sobibor gesteld.

Na de bevrijding in 1945 diende het huis als eerste opvang voor terug gekomen Joodse Groningers. In 1948 vestigde de distributiedienst van de PTT er zich. Op dit moment is het gebouw onder beheer van Joop Woldring. Als bejaardentehuis kan het gebouw al sinds 1982 niet meer fungeren vanwege de brandveiligheids.

De gedenksteen is ontworpen door beeldend kunstenaar Olga Wiese, die meer dan twintig jaar lang in het gebouw woonde en werkte. De onthulling zal geschieden door Frits Grunewald, voorzitter van de Joodse Gemeente Groningen. Daarna wordt in de synagoge aan de Folkingestraat een toespraak gehouden door Winnie van Hasselt, dochter van bestuurslid Ben van Hasselt van Beth Zekenim. Ook is zij ver familielid van de bewoners Izaak Bamberger, Jantje van Hasselt en Betje Zuidema-van Adelsberg.