Dodelijke explosie mortiergranaat krijgt staartje

nieuws

Minister van Defensie Ank Bijleveld overweegt juridische stappen tegen de fabrikant van een mortiergranaat die in juli 2016 aan twee Groningers het leven kostte.

Bij de ontploffing van de granaat tijdens een militaire oefening in het Afrikaanse Mali kwamen de 24-jarige Kevin Roggeveld uit Groningen en de 29-jarige Henry Hoving uit Winschoten om het leven. Een derde militair raakte zwaar gewond. Het drietal werkte bij de luchtmobiele brigade in Assen.

Uit onderzoek blijkt dat er bij diverse onderdelen van de mortiergranaat sprake was van onnauwkeurige maatvoering. Zo kon de ontsteker van de granaat onbedoeld op scherp worden gesteld waardoor de munitie kon ontploffen voordat die zijn doel bereikte.

Uit een ander onderzoek was eerder al gebleken dat Defensie ernstig tekort was geschoten bij het garanderen van de veiligheid van de militairen die met de mortieren werkten. Zo zouden deze niet goed zijn opgeslagen.

Deel dit artikel:

  1. Afschuiven in plaats van verantwoordelijkheid nemen, typische reactie van defensie bij dit soort zaken. Was nooit gebeurd als er niet zo bezuinigd was en geïmproviseerd moest worden om de boel draaiende te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *