”Bevingsbeleving” op Noorderzon

Hoe voelt het om een aardbeving mee te maken? Om dat drukkende gevoel van onveiligheid te ervaren? Op Noorderzon kunnen bezoekers via een ”aardbevingssimulatie” ervaren hoe dat is. 

De zogenaamde ‘bevingsbeleving’ is een initiatief van de Groninger Bodem Beweging, in samenwerking met beeldend kunstenaar Davey Smand. Hij is verantwoordelijk voor de uitwerking van het idee. ‘In Groningen hebben mensen zowel fysieke als mentale schade als gevolg van de gaswinning. Door de installatie met audio, virtual reality en een letterlijke onderdompeling, ervaar je het gevoel van de onzichtbare schade.’

Volgens beide partijen is het belangrijk dat er op deze manier nogmaals aandacht wordt gevraagd voor de problematiek in het aardbevingsgebied. Via deze simulatie proberen zij dit op een toegankelijke manier aan het publiek te presenteren. ‘Beeld zegt meer dan 1000 woorden. ‘

Zelf het gevoel ervaren? De container is tot maandag 19 augustus op het festival te bezoeken.