SP wil stop op verkoop sociale huurwoningen in Oosterparkwijk

nieuws
Foto: Heesterpoort in de Oosterparkwijk - maps.google.nl

De raadsfractie van de SP in Groningen wil een stop op de verkoop van sociale huurwoningen in de Oosterparkwijk. Dat blijkt uit schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur.

Tijdens een rondgang in de Bloemenbuurt gaven buurtbewoners aan dat er teveel huurwoningen worden verkocht. Daardoor blijven er voor hen te weinig woningen over om te kunnen betalen en bewonen. De SP stelt voor om in wijken waar nauwelijks sociale huurwoningen staan deze eerst bij te bouwen. Fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Natuurlijk wil iedereen gemengde wijken, maar de wachtlijsten en wachttijden voor huurders en woningzoekenden blijven maar groeien. De verkoop van sociale huurwoningen draagt hieraan bij.”

Nijestee heeft de afgelopen jaren in de Bloemenbuurt meerdere sociale huurwoningen verkocht. Eerder gaven de wethouder en corporaties aan tegen een gehele stop van de verkoop van sociale huurwoningen te zijn. Daarom wil de SP nu dat er voor enkele wijken een stop op de verkoop wordt gezet. Alleen de verkoop aan huidige huurders moet toegestaan worden.

Volgens Dijk geven huurders ook aan dat Nijestee te weinig aan onderhoud en isolatie doet, maar de huren wel ieder jaar blijft verhogen. “Dit kan niet zo doorgaan, want dat zorgt voor financiële problemen.” De SP zal de komende tijd huurders organiseren om woningverbeteringen af te dwingen.