RUG realiseert sterrenwacht in Lauwersmeergebied

nieuws
Foto: Brocken Inaglory - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2632873

Het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen werkt aan een plan voor een nieuwe sterrenwacht in het Dark Sky Park Lauwersmeer.

De sterrenwacht komt bij het Activiteitencentrum Lauwersnest. De op afstand bedienbare telescoop moet begin volgend jaar klaar zijn. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor er ’s nachts een heldere sterrenhemel te zien is.

Het ontwerp voor sterrenwacht en telescoop is opgezet door het Kapteyn Instituut. De Faculty of Science and Engineering van de RUG legt een bedrag bij voor de educatieve doeleinden van de sterrenwacht. Die wordt vooral door astronomiestudenten gebruikt, ter ondersteuning van hun wetenschappelijke opleiding. De sterrenwacht wordt ook ingezet voor sterrenkijkavonden en rondleidingen, om het publiek de donkere en heldere hemel te laten ervaren.