Onderzoek RUG: ‘Grote bedrijven zijn nog te vaag over CO2-uitstoot’

nieuws

Veel grote Nederlandse bedrijven schrijven nog te vaag over hun CO2-uitstoot en de impact van klimaatverandering op de bedrijfsvoering. Dat blijkt uit onderzoek van Dick de Waard, hoogleraar Auditing aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving analyseerde hij de jaarverslagen uit 2016 en 2017 van 199 bedrijven. “Meestal ontbrak een adequate plan-do-check-act-cyclus ten aanzien van CO2-uitstoot, waardoor het voor deze bedrijven onmogelijk werd om concrete cijfers te rapporteren”, concludeert De Waard. “We staan te juichen bij het bereiken van klimaatafspraken in Parijs of de presentatie van ons eigen Nederlandse klimaatakkoord. Maar om te bepalen of we die doelen halen zijn concrete cijfers nodig.”

Volgens De Waard ligt het probleem voornamelijk bij private niet-beursgenoteerde bedrijven.  Slechts 26 van de 96 ondernemingen geven op enigerlei wijze informatie over de impact op en van klimaatverandering. De Waard: “Vooraf verwachtte ik dat de invoering van de transparantierichtlijn een positieve invloed zou kunnen hebben op deze bedrijven. Maar dat effect kon in ons onderzoek niet worden aangetoond.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *