Onderwijsbond met de handen in het haar: “Het komt zo niet goed”

Een tekort aan 3.500 leerkrachten in het basisonderwijs. Dat zijn de kille cijfers bij de start van het nieuwe schooljaar straks in augustus. “Ik hou echt mijn hart vast.”

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat leerkrachten uit het Noorden van het land actie voerden op de Drafbaan in het Stadspark. “De werkdruk was te hoog, de salarissen te laag en er waren te weinig onderwijzers”, vertelt Marieke Homan van onderwijsbond AOb over de aanleiding van die actie. “Nu, zo vlak voor de zomervakantie, moeten we constateren dat het probleem nog steeds bestaat. Sterker nog, alleen op het gebied van de salarissen is extra geld vrijgemaakt, hoewel dat ook een druppel op de gloeiende plaats is.”

“Ik hou mijn hart vast”
Ook in de gemeente Groningen is sprake van te weinig onderwijzers. “Tot op heden kunnen we de vacatures nog redelijk vullen. Maar als er straks vanwege een griepgolf leraren thuis moeten blijven dan is er geen vervanging. Dan zullen klassen naar huis worden gestuurd.” De constatering raakt Homan. “Als dit probleem in de komende twee jaar niet wordt opgepakt, dan hou ik mijn hart vast, omdat de situatie dan niet meer te overzien is.”

Te weinig aanmeldingen op de Pabo
Vanuit de politiek is om een opleiding te volgen aan de Pabo extra aantrekkelijk gemaakt. “In de eerste twee jaren betaal je de helft van het collegegeld. Dit heeft geresulteerd in wel wat extra aanmeldingen maar niet dat aantal waar we op gehoopt hadden.” Volgens Homan is er maar één oplossing. “Het vak van leraar moet weer aantrekkelijk worden gemaakt. Bijvoorbeeld door de salarissen te verhogen.”

Nieuwe acties
Onderwijsbond AOb sluit acties in het nieuwe schooljaar, dat straks eind augustus begint, niet uit.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *