Oeverzwaluwen broeden massaal in De Onlanden

Het gaat goed met de oeverzwaluwen in natuurgebied De Onlanden. De zwaluwen kiezen er massaal voor om in het gebied te broeden en zijn inmiddels bezig met hun tweede legsel.

“Vorig jaar hadden we vijf paartjes die hier aan het broeden waren”, vertelt René Oosterhuis van het Groninger Landschap. “Dit jaar zijn er 59 paartjes. Op zich is dat ook niet zo gek want de oeverzwaluw is een echte kolonievogel. Ze opereren in groepen.”

Oosterhuis is natuurbeheerder in de Lettelberter Petten. Dit is het meest westelijke deel van De Onlanden. “Vier jaar geleden is er in dit gebied een speciale wand aangelegd voor de zwaluwen. In deze betonnen wand is ruimte voor zestig paartjes.” In het verlengde van de wand bevind zich zandgrond waar de vogels hun eigen tunnels kunnen graven waar ze in kunnen broeden, alleen is dit niet risicovrij. “Hoog water kan het zand wegspoelen en roofdieren kunnen makkelijk bij de legsels komen, waardoor er wel eens iets verdwijnt.”

Dat het goed gaat met de oeverzwaluwen doet Oosterhuis goed. “Na vier jaar kunnen we stellen dat de wand in trek is. En dat is ontzettend mooi.” Vanwege het succes overweegt het Groninger Landschap om de betonnen wand de komende jaren uit te breiden.

Deel dit artikel: