Meer ecologische zones verrijken groen in gemeente

Het gaat goed met het maaibeleid in de gemeente Groningen. Toch zouden het aantal ecologische zones uitgebreid kunnen worden. Dat zegt Hemmo Jager van de gemeente.

“Dit gebied hier bij de Oostersluis was acht jaar geleden nog een gazon”, vertelt Jager die technisch specialist ecologie is. “We hebben besloten om er een bloemrijke berm van te maken, een zogenaamde ecologische zone. Dit betekent dat we het minder vaak maaien waardoor er allemaal bloemen zijn gaan bloeien. En dat heeft gevolgen want kijk maar eens goed, je ziet bijen en allerlei andere insecten. Dat is bijvoorbeeld goed om de eikenprocessierups te bestrijden. Want juist in zulk soort grassen zitten de vijanden die deze rups aan kunnen pakken.”

Pioenpark
Gebieden als bij de Oostersluis zijn er ook op andere plekken in de gemeente te vinden. “Maar als we naar het Pioenpark lopen dan zie je dat we daar een heel ander beleid hanteren. Rozen die verschillende keren in het jaar geknipt worden en het gras dat strak gemaaid is. En dat is absoluut mooi, maar de insecten hebben hier niet zoveel aan.”

Communicatie en keuze vegetatie cruciaal
Wat Jager betreft mag daarom het aantal ecologische zones nog wel wat uitgebreid worden. “Ik begrijp heel goed dat niet iedereen daar op zit te wachten. Als je in een wijk woont waar de grasvelden altijd keurig gemaaid worden, dan wil je niet ineens gras dat een meter hoog is.” Communicatie in de richting van de bewoners is volgens Jager cruciaal maar ook de vegetatie waar voor gekozen wordt. “Gras dat dertig centimeter hoog is zou ideaal zijn. In dit gras is volop ruimte voor bloemetjes en insecten.”

Deel dit artikel: