“Het plan kan leiden tot ontslag en daling van onderwijskwaliteit”

oogochtendshow

Het plan over de herverdeling van gelden tussen faculteiten, gepresenteerd door onderzoekscommissie van Rijn, kan negatieve gevolgen hebben voor een brede universiteit als Groningen. Veel faculteiten, zoals de letterenfaculteit, zullen moeten bezuinigingen.

Door de enorme toename van studenten op de bèta faculteiten, is er meer geld nodig om de onderwijskwaliteit op deze faculteiten te behouden. Daarom heeft minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven onderzoekscommissie van Rijn de opdracht gegeven onderzoek te doen naar hoe deze financiële problemen kunnen worden opgelost.

De oplossing, volgens de onderzoekscommissie, is een herverdeling van financiële middelen tussen faculteiten en universiteiten. Alhoewel de Groningse bèta faculteiten er volgens het plan 10 miljoen bij krijgen, moeten alfa, gamma en medische faculteiten inleveren.

De letterenfaculteit heeft al jarenlang te maken gehad met bezuinigen. Ook dit plan zal er voor zorgen dat de faculteit twee miljoen per jaar zal moeten inleveren. Jan Willem Leeuwma, fractie-lid van Letteren Vooruit en kandidaatsvoorzitter van de Groninger Studentenbond, zegt dat “er nu al meer geld nodig is om docenten voldoende ondersteuning te bieden”.

Alhoewel Leeuwma zeker denkt dat de investering van 10 miljoen nodig is om de bèta faculteiten te ondersteunen, “is het zonde om het ten kosten te laten gaan van andere faculteiten en studenten”. Leeuwma benadrukt het belang van de letterenfaculteit. “Ondanks dat bèta studies nu eenmaal meer gericht zijn op onderzoek en innovatie, betekent dat niet dat er op de letterenfaculteit geen relevant onderzoek wordt gedaan”.

Luister het interview dat de OOG Ochtendshow vanochtend had met Jan-Willem Leeuwma hieronder terug.

De Rijksuniversiteit heeft aangegeven niet gelijk te willen instemmen met de plannen die gepresenteerd zijn in dit rapport. De plannen uit dit rapport zullen verder besproken worden in de Tweede Kamer.