Gemeente wil lokaal eigendom zonneparken

nieuws
Foto: Duurzaam Haren

Zonneparken in de gemeente Groningen moeten zoveel mogelijk in lokaal eigendom komen, aldus het college van B&W. Daarbij gaat het ook om financiering, exploitatie en financiële compensatie.

Uit onderzoek blijkt dat er binnen de gemeentegrenzen genoeg ruimte is om zonneparken aan te leggen. Om in 2035 CO2-neutraal te zijn, heeft de gemeente 500 Mwp aan zonnepark nodig. Dat is ongeveer de helft van alle stroom die de gemeente in dat jaar zelf wil opwekken. Uit onderzoek blijkt dat en theorie ruimte is voor 585 tot 865 Mwp.

“Door inwoners en bedrijven, maar ook de gemeente zelf een rol te geven in de ontwikkeling van zonneparken, houden we de opbrengsten ervan in de gemeente,” zegt wethouder Philip Broeksma. “Die opbrengsten willen we investeren in het CO2-neutraal en aardgasvrij maken van onze wijken en dorpen.”

Drie gebieden zijn in potentie geschikt voor grootschalige zonneparken, namelijk Westpoort, Meerstad-Noord en rangeerterrein De Vork bij Haren. Voor de aanleg van zonneparken met de aansluiting op het elektriciteitsnet worden uitgebreid. Daar wordt de komende jaren hard aan gewerkt, aldus de gemeente.

Deel dit artikel:

 1. Ga nu de komende jaren eerst eens zorg dragen om een manier om opslag van de huidige overcapaciteit aan opgewekte stroom op te kunnen slaan te ontwikkelen en niet zoals het nu dreigt te gaan, als een idioot aan de slag met de op dit moment benodigde hoeveelheid aan zonneparken te willen gaan realiseren.

  Was vanmorgen weer op de radio dat men serieus van plan is om drijvende zonneparken in het IJsselmeer neer te gaan leggen, dacht dat het begin dit jaar om een 1 aprilgrap zou gaan, maar dat lijkt niet zo te zijn. Mensen gebruik je verstand, je kunt dit land maar eenmalig verkloten met dit soort zonneparken

 2. Ach …ik heb meer moeite met de immigranten ..en dan die illegale gelukszoekers bedoel ik dan ..
  Die uitgeprocedeerden ..die dagelijks door de stad struinen en de boel aan het verkennen n zijn voor hun achterban.
  Ongeveer 80 miljoen komen deze kant op ..
  Zij die met HUN vrije tijd geen raad weten en trammelant trappen bij ( bijvoorbeeld) lijn 73..
  Die ja ..
  Daardoor gaat ons land naar de kloten ..en niet door een overcapaciteit van zonne-energieproductie ..
  Eigen schuld dikke bult… U keuze…. gekozen zelfmoordpolitiek ..?

  Dacht het niet …daar pas ik voor en met mij vele anderen daar komen U…. en zij dan nog wel achter ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *