Gemeente wil lokaal eigendom zonneparken

nieuws
Foto: Duurzaam Haren

Zonneparken in de gemeente Groningen moeten zoveel mogelijk in lokaal eigendom komen, aldus het college van B&W. Daarbij gaat het ook om financiering, exploitatie en financiële compensatie.

Uit onderzoek blijkt dat er binnen de gemeentegrenzen genoeg ruimte is om zonneparken aan te leggen. Om in 2035 CO2-neutraal te zijn, heeft de gemeente 500 Mwp aan zonnepark nodig. Dat is ongeveer de helft van alle stroom die de gemeente in dat jaar zelf wil opwekken. Uit onderzoek blijkt dat en theorie ruimte is voor 585 tot 865 Mwp.

“Door inwoners en bedrijven, maar ook de gemeente zelf een rol te geven in de ontwikkeling van zonneparken, houden we de opbrengsten ervan in de gemeente,” zegt wethouder Philip Broeksma. “Die opbrengsten willen we investeren in het CO2-neutraal en aardgasvrij maken van onze wijken en dorpen.”

Drie gebieden zijn in potentie geschikt voor grootschalige zonneparken, namelijk Westpoort, Meerstad-Noord en rangeerterrein De Vork bij Haren. Voor de aanleg van zonneparken met de aansluiting op het elektriciteitsnet worden uitgebreid. Daar wordt de komende jaren hard aan gewerkt, aldus de gemeente.