“De Spinozapremie is een hele grote erkenning van mijn werk”

nieuws

Amina Helmi, hoogleraar Dynamica, Structuur en Vorming van de Melkweg aan de Rijksuniversiteit, ontvangt in oktober de prestigieuze Spinozapremie. De astronoom ontvangt de premie na haar onderzoek naar de geschiedenis van de Melkweg.

Ondanks dat er al veel onderzoek is gedaan naar de algemene ontwikkeling van sterrenstelsels, heeft Helmi, door middel van data dat is vrijgekomen tijdens de Gaia-missie, een beter beeld kunnen bieden van de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg. Door te meten hoe snel sterren bewegen en deze bewegingen te traceren, heeft Helmi de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg in kaart kunnen brengen. Een van de grootste bevindingen van het onderzoek is de ontdekking dat de Melkweg is ontstaan vanuit de samensmelting van verschillende sterrenstelsels.

Premie ten behoefte van de wetenschap

De laureaten, zo ook Helmi, krijgen ieder 2,5 miljoen om te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. De Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en wordt uitgereikt aan vier wetenschappers. Het winnen van de premie is dan ook niet alleen een grote eer voor Helmi, maar ook voor de Rijksuniversiteit. “Dit zet Groningen op de kaart voor mensen die sterrenkunde willen studeren”, zegt Helmi.

De OOG Ochtendshow had donderdagochtend Amina Helmi in de studio om meer te vertellen over haar onderzoek en het winnen van de Spinozapremie.

Helmi heeft nog tot 2 oktober om haar plan verder uit te werken, maar ze weet zeker dat de focus zal liggen op de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg en op donkere materie. De uitreiking van de Spinoza- en Stevinpremies vindt op 2 oktober plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *