Brandweer heeft handen vol aan grote brand in Aduard

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Op een bedrijfsterrein aan de Albert Harkemaweg in Aduard heeft woensdagavond een grote brand gewoed waar veel rook bij vrij kwam. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

De eerste melding van de brand kwam rond 18.00 uur bij de hulpdiensten binnen. Een bluswagen van het brandweerkorps Zuidhorn en een wagen van de post in Vinkhuizen werden daarop ter plaatse gestuurd. “Het gaat om een brand op een buitenterrein van een bedrijf”, laat een brandweerwoordvoerder weten. “We zijn met meerdere wagens onderweg. Bij de brand komt flink wat rook vrij. Als u hier last van heeft, sluit dan ramen en deuren en schakel de mechanische ventilatie uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

De brandweer zet onder andere een hoogwerker in om de brand in de houtbult te bestrijden. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Veel rook
De brand bleek te woeden in een grote bult afvalhout van zo’n vijftien meter hoog en dertig meter breed. “Ik rijd nu op de ringweg bij het Hoendiep en ik zie vanaf hier de rookwolken”, vertelt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl. Vergelijkbare waarnemingen komen uit Zuidhorn en omliggende plaatsen. Om de brand te kunnen bestrijden is veel water nodig. Om er zeker van te zijn dat er genoeg water is wordt het groot water transport van Zuidhorn ingezet. “In Zuidhorn staat een wagen met vijfhonderd meter aan transportslangen. Deze worden op dit moment uitgerold zodat we alle brandweerwagens van genoeg water kunnen voorzien.”

Tekst gaat verder onder de foto

De dompelpomp en het groot water transport van de brandweer. Met de dompelpomp wordt water uit het Van Starkenborghkanaal gehaald. Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl

Meer water nodig
Toch blijft water een zorgenkindje. Zeker als wordt besloten om bij de brandbestrijding hoogwerkers uit de stad en uit Drachten in te zetten, alsook de bluswagen van Oldehove. “Vanuit de stad laten we een extra dompelpomp komen zodat we genoeg aanvoer van water hebben.” Rond 20.00 uur besluit de brandweer de bluswerkzaamheden te staken. “Dit doen we om ervoor te zorgen dat we meer hitte krijgen in de houtbult. Door deze extra hitte gaat de rook stijgen en ontstaat er minder overlast in de omgeving.”

De brandweer is de hele nacht in touw geweest met bluswerkzaamheden. “Met kranen en shovels hebben we de bult beetje bij beetje uit elkaar gehaald. De laatste resten worden in de ochtend geblust door de bemanning van een bluswagen dat nog ter plaatse is”, laat een brandweerwoordvoerder donderdagochtend weten. “De rookoverlast is op dit moment minimaal.” Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk.

Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *