Grote uitslaande brand in massagesalon in Oosterparkwijk onder controle

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

In een massagesalon aan de Oliemuldersweg in de Oosterparkwijk heeft donderdagavond een grote uitslaande brand gewoed. De Stadse brandweer kreeg bij de bestrijding van het vuur hulp van collega’s uit Haren, Harkstede, Hoogezand en Zuidhorn. Inmiddels is het vuur onder controle.

De eerste melding van de brand kwam rond 23.00 uur bij de hulpdiensten binnen. Daarop werd een bluswagen en een hoogwerker ter plaatse gestuurd. Omdat er op de meldkamer diverse 112-meldingen binnenkwamen waarin gesproken werd over forse rookontwikkeling werd om 23.05 uur de hulp ingeroepen van een tweede bluswagen. “Er woedt brand in een gebouw”, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Ooggetuigen laten weten dat het om het gebouw van Salon Delight gaat, een erotische massagesalon. “We zijn op dit moment druk bezig met de brandbestrijding. We zien echter dat er veel rook vrij komt. Mocht je hier last van hebben, sluit dan ramen en deuren en schakel indien mogelijk de mechanische ventilatie uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

De massagesalon is bij de brand zwaar beschadigd geraakt. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

02.34
“Alle bewoners mogen weer terug naar hun woningen”, laat de brandweer weten. “De brandweer zal de komende uren nog bezig zijn met nabluswerkzaamheden. Dit gebeurt in samenspraak met een sloopbedrijf. We hebben inmiddels afgeschaald naar GRIP 0. Er is geen noodzaak meer om de samenwerking met de verschillende betrokken partijen centraal te coördineren.”

01.10 uur
“De brand is onder controle”, laat een woordvoerder van de brandweer weten. “Dit betekent dat het vuur zich niet verder uit kan breiden naar omliggende gebouwen. We zijn nog wel enige tijd bezig met nabluswerkzaamheden. Een deel van de bewoners die hun woningen moesten verlaten kunnen weer terug naar hun huizen. Omdat er nog wel steeds rook vrij komt blijft ons advies om ramen en deuren gesloten te houden.” Het pand moet als verloren worden beschouwd. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

01.06 uur
Beelden van de brand gemaakt door Patrick Wind van 112groningen.nl

00.49 uur
In totaal zijn er veertig woningen ontruimd. Eerder in dit liveblog viel al te lezen dat deze mensen opgevangen werden bij Kwik-Fit aan het Damsterdiep. Vanwege de rookontwikkeling zullen waarschijnlijk niet alle bewoners vannacht terug kunnen naar hun huizen. Daarom wordt vanuit het gebouw van Kwik-Fit gezocht naar opvanglocaties elders.

00.38 uur
De brandweer laat weten dat het de massagesalon gecontroleerd uit laat branden. Het pand moet als verloren worden beschouwd. De brand heeft de afgelopen uren flink wat bekijks getrokken. Politieagenten zorgden ervoor dat men op veilige afstand bleef. Op social media circuleren foto’s uit verschillende delen van de stad waaruit blijkt dat de rookpluim tot in de verre omtrek te zien is geweest.

Liveblog gaat verder onder de foto

De brandweer is bezig met nabluswerkzaamheden. Foto: Ben de Jager – BdJ Media

00.30 uur
Het bluswater voor de brandbestrijding wordt uit het Eemskanaal gehaald. “Momenteel is de brandweer bezig om een tweede groot water transport op te bouwen”, vertelt incidentfotograaf De Jager. “Dit betekent dat er nu twee pompen staan die water uit het Eemskanaal via dikke slangen naar de Oliemuldersweg transporteren.”

00.23 uur
De brandweer lijkt het vuur onder controle te krijgen. “Er zijn bijna geen vlammen meer zichtbaar”, zegt incidentfotograaf Ben de Jager van BdJ Media. “De mensen die vanwege de brand hun huizen hebben moeten verlaten worden opgevangen bij Kwik-Fit aan het Damsterdiep. Het lijkt vooral te gaan om bewoners van de Hortensialaan die geëvacueerd zijn.”

Liveblog gaat verder onder de foto

Het commandovoertuig van de brandweer staat op de kruising Oliemuldersweg. Via de dikke rode slangen wordt bluswater vanuit het Eemskanaal naar de brand getransporteerd. Foto: Ben de Jager – BdJ Media

00.15 uur
Eerste foto’s van de massagesalon laten zien dat het gebouw zwaar beschadigd is geraakt. Brandweerlieden zijn op dit moment nog volop bezig om het vuur te bestrijden.

00.04 uur
“We hebben een aantal woningen in de directe omgeving ontruimd”, laat een woordvoerder weten. “Deze bewoners worden in de buurt opgevangen. In het pand waar de brand woedt waren op het moment van het uitbreken van de brand geen mensen aanwezig.”

Liveblog gaat verder onder de foto

De vlammen slaan uit het pand van de massagesalon. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

00.01 uur
Voor de brandbestrijding zijn op dit moment veel hulpdiensten ingezet. Ook energiebedrijf Enexis is aanwezig. Om de communicatie tussen al deze diensten goed af te stemmen is er opgeschaald naar GRIP 1. Deze ‘Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure’ vergemakkelijkt de coördinatie. Om deze reden is ook het grote commandovoertuig naar de Oosterparkwijk gekomen. In deze wagen wordt het CoPi, Commando Plaats Incident, ingericht.

23.55 uur
“We zijn op dit moment druk bezig om te voorkomen dat de brand zich uitbreidt naar omliggende panden”, laat een brandweerwoordvoerder weten. “Daarom hebben we verschillende posten uit de omgeving opgeroepen ter assistentie. Aan alle zijden van het pand zijn we bezig om te voorkomen dat het vuur zich verspreidt.”

Liveblog gaat verder onder de foto

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

23.49 uur
De brand woedt in de buurt van een onbemand tankstation. Uit voorzorg worden woningen aan het Damsterdiep ontruimd. De brandweer heeft verder opgeschaald naar een pelotonsalarm. De blusgroepen van Winschoten, Veendam, Baflo, Leek en Marum zijn gealarmeerd om uit te rukken naar de brandweerkazerne aan de Sontweg. Vanuit deze kazerne zijn ze beschikbaar voor eventuele andere calamiteiten in de stad, of om bij te springen bij de brand in de Oosterparkwijk.

23.45 uur
Om er voor te zorgen dat er genoeg water beschikbaar is om de brandweerwagens te voeden is het groot water transport van Zuidhorn ter assistentie gevraagd. Met dit groot water transport kan water vanaf een grote afstand worden aangevoerd. Daarnaast wordt een extra hoogwerker van Hoogezand ingezet om de brand van bovenaf te kunnen bestrijden.

23.32 uur
Rond 23.32 uur laat incidentfotograaf Rick ten Cate weten dat de vlammen uit het pand komen. “De vlammen slaan een aantal meters boven het gebouw uit.” Op dat zelfde moment schaalt de brandweer op naar zeer grote brand. Dit betekent dat een vierde bluswagen, in dit geval een wagen van het korps van Harkstede, komt helpen bij de brandbestrijding. Vanwege de situatie is ook een NL-Alert verstuurd. In het bericht wordt omwonenden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten.

23.30 uur
Omdat het om een grote brand gaat is de loco-burgemeester van de gemeente Groningen ook geïnformeerd. De loco-burgemeester vervangt de burgemeester die momenteel op vakantie is. Vanwege de brand zijn de Oliemuldersweg en het Damsterdiep voor het verkeer afgesloten.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Deel dit artikel:

 1. 23.32
  Vanwege de rookontwikkeling is er een NL alert bericht verstuurd waarin omwonenden verzocht wordt ramen en deuren te sluiten.
  Ik ken genoeg mensen die dit soort berichten niet via de telefoon kunnen ontvangen. Is er geen alternatief waarschuwingssysteem? (Ook handig als de telefoons zijn uitgevallen)

 2. Ik snap dat niet, zo’n alert. Vroeger wel eens brand in de straat mee gemaakt en helemaal zelf besloten dat het wel handig was om de ramen dicht te doen. Geen alert voor nodig. Zelfredzaamheid heet dat. Of boerenverstand ..

 3. Ja hoor gewoon met een megafoonwagen door de wijk gaan rijden en de mensen waarschuwen. Ik heb ook een alert ontvangen, maar dat heb ik vanochtend pas gezien.

 4. Met het verslag op zich is niets mis mee, buiten het feit dan dat men blijkbaar geen verstand heeft van brandweer.
  Er word gesproken over bluswagens, de juiste benaming is echter Tank Auto Spuit of kort TAS, bij een ladder wagen of hoogwerker spreekt men van een red voertuig.
  Dat zijn dingen die iedereen begrijpt en dan ook weet wat er bedoeld word.
  Mijn complimenten voor de mannen en vrouwen van de brandweer, die hebben goed werk gedaan en erger voorkomen.
  Het verbaasd mij echter dat er geen GRIP is afgekondigd bij deze brand.

  1. Marcel,
   De informatie op onze website is gericht op de inwoners van Groningen. Het begrip ‘bluswagen’ vinden wij gepaster en duidelijker dan begrippen als TAS of TS. Om de simpele reden dat iedereen zich iets kan voorstellen bij het woord bluswagen: een wagen waarmee branden geblust kunnen worden. Om diezelfde reden gebruiken we ook niet het woord redvoertuig maar hoogwerker.

   Daarnaast.
   Als je ons liveblog goed gelezen had, had je kunnen lezen dat om 00.01 uur er wel degelijk GRIP 1 is afgekondigd:
   “Voor de brandbestrijding zijn op dit moment veel hulpdiensten ingezet. Ook energiebedrijf Enexis is aanwezig. Om de communicatie tussen al deze diensten goed af te stemmen is er opgeschaald naar GRIP 1. Deze ‘Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure’ vergemakkelijkt de coördinatie. Om deze reden is ook het grote commandovoertuig naar de Oosterparkwijk gekomen. In deze wagen wordt het CoPi, Commando Plaats Incident, ingericht.”

   GRIP kom je in het liveblog om 02.34 uur nogmaals tegen:
   “Alle bewoners mogen weer terug naar hun woningen”, laat de brandweer weten. “De brandweer zal de komende uren nog bezig zijn met nabluswerkzaamheden. Dit gebeurt in samenspraak met een sloopbedrijf. We hebben inmiddels afgeschaald naar GRIP 0. Er is geen noodzaak meer om de samenwerking met de verschillende betrokken partijen centraal te coördineren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *