Zorgen over mensen zonder nationaliteit

nieuws

Diverse partijen in de Groninger gemeenteraad maken zich zorgen over een groep mensen in Groningen die geen nationaliteit hebben.

Zij zijn wel legaal in Nederland, maar kunnen bijvoorbeeld niet trouwen, een bankrekening openen, een studie volgen of aanspraak maken op reisdocumenten. Mensen die staatloos zijn kunnen binnen drie jaar wel Nederlander worden. Maar bij “nationaliteit onbekend” ligt dat anders. Er is in Nederland namelijk geen procedure om te bewijzen dat iemand door geen enkele staat erkend wordt.

“Gelukkig wordt dit probleem in steeds meer gemeenten erkend en aangepakt”, zegt ChristenUnie fractievoorzitter Gerben Brandsema. De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Den Haag trekken bijvoorbeeld samen op om inwoners zonder nationaliteit te helpen erkend te worden als ‘staatloos’. Ik hoop dat de gemeente Groningen hierin kan volgen en dat ook in onze gemeente hulp kan worden geboden aan mensen die in deze complexe situatie zitten.”

De andere partijen die zich zorgen maken over de kwestie zijn GroenLinks, de Partij voor de Dieren,het CDA en de Partij van de Arbeid

Deel dit artikel:

  1. Gaat het hier oa ook niet om asielzoekers die doelbewust hun nationaliteit verzwijgen om niet teruggestuurd te worden?

  2. Als je in Nederland wilt trouwen, moet je een ‘bewijs van ongehuwd zijn’ hebben, alleen in veel landen bestaat zoiets niet. Nederland heeft een pragmatische oplossing/procedure bedacht, want anders zouden Nederlanders nooit met zo’n persoon kunnen trouwen. Zoiets is dus hiervoor nodig, want net als bewijzen dat je ongehuwd bent, is bewijzen dat je staatloos bent onmogelijk. Geef dan de Nederlandse nationaliteit op voorwaarde dat je de waarheid spreekt, mocht je later blijken niet staatloos geweest te zijn, dan is het strafbaar en verlies je met terugwerkende kracht je NL-nationaliteit.

  3. Iemand die doelbewust zijn nationaliteit verzwijgt (bv door oa z’n paspoort te vernietigen) tijdens z’n asielprocedure kan ook legaal in Nederland zijn. Daarom vraag ik me af welke reden er is waarom ze een onbekende nationaliteit hebben en niet stateloos zijn. Als je hier volwassen in Nederland aankomt weet men meestal wel degelijk waar men geboren is?

  4. Hoe kun je nou legaal in Nederland zijn en tegelijkertijd geen nationaliteit hebben? Zonder nationaliteit kun je toch ook geen verblijfsvergunning of paspoort krijgen? En zonder verblijfsvergunning of paspoort….
    En wat helpt de erkenning ‘staatloos’? Kunnen ze dan worden uitgezet naar Terschelling oid?

    Vreemd verhaal.

  5. Het gaat dus ook om IS kinderen die in het buitenland zijn geboren en wiens ouders papsoort is afgenomen. Schijnbaar wil Groningen IS kinderen hierheen halen (en daarna de terroristen die ze verwekt hebben). Politiek zal wel zeggen dat het ergens anders om gaat, maar die moordende kinderen krijg je erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *