Zorgen over mensen zonder nationaliteit

nieuws

Diverse partijen in de Groninger gemeenteraad maken zich zorgen over een groep mensen in Groningen die geen nationaliteit hebben.

Zij zijn wel legaal in Nederland, maar kunnen bijvoorbeeld niet trouwen, een bankrekening openen, een studie volgen of aanspraak maken op reisdocumenten. Mensen die staatloos zijn kunnen binnen drie jaar wel Nederlander worden. Maar bij “nationaliteit onbekend” ligt dat anders. Er is in Nederland namelijk geen procedure om te bewijzen dat iemand door geen enkele staat erkend wordt.

“Gelukkig wordt dit probleem in steeds meer gemeenten erkend en aangepakt”, zegt ChristenUnie fractievoorzitter Gerben Brandsema. De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Den Haag trekken bijvoorbeeld samen op om inwoners zonder nationaliteit te helpen erkend te worden als ‘staatloos’. Ik hoop dat de gemeente Groningen hierin kan volgen en dat ook in onze gemeente hulp kan worden geboden aan mensen die in deze complexe situatie zitten.”

De andere partijen die zich zorgen maken over de kwestie zijn GroenLinks, de Partij voor de Dieren,het CDA en de Partij van de Arbeid