“We zijn echt super blij met onze nieuwe brandweerwagens”

De beroepsbrandweermensen in de stad Groningen zijn maar wat trots. Sinds vorige week staan er drie gloednieuwe bluswagens op de uitruk.

“De voorbereidingen op de aanschaf begonnen ongeveer een jaar geleden”, vertelt Jefta Tuininga die in de materieelcommissie zat. “Onze oude bluswagens waren aan vervanging toe en door middel van een aanbesteding hebben we vijftien nieuwe wagens gekocht. Drie daarvan zijn naar de stad gegaan en deze verschillen ook wezenlijk van de twaalf andere wagens die in de provincie rijden.” De Stadse wagens zijn namelijk wat kleiner en compacter en daardoor makkelijk manoeuvreerbaarder in de smalle straatjes.

“Je kunt concluderen dat iedere centimeter van de wagen gebruikt is. Hier liggen de brandslangen voor lage druk”, vertelt Jefta enthousiast terwijl hij naar een aantal rode slangen wijst. “Hier staat ons redgereedschap als een spreider en ram. En daar aan de andere kant ligt de kettingzaag met toebehoren.” De wagens zijn vorige week op de uitruk gekomen. “We hebben de eerste meldingen met de nieuwe voertuigen afgehandeld en ik moet eerlijk zeggen dat het ontzettend goed bevalt. Ik ben echt heel erg trots.”