Treinpersoneel diep teleurgesteld over nieuw pensioenakkoord

Machinisten en conducteurs zijn niet blij met het nieuwe pensioenakkoord dat afgelopen weekend gesloten werd. “Wij zijn diep teleurgesteld.”

In het pensioenakkoord is afgesproken dat de pensioenleeftijd de komende twee jaren bevroren wordt. Daarna gaat de leeftijd in kleine stapjes omhoog. “Wij hadden graag gewild dat de leeftijd voor altijd bevroren wordt op 65”, zegt Wim Eilert van vakbond VVMC. “En als het 66 was geworden dan hadden we dat op zich ook prima gevonden, maar dit nieuwe akkoord is het gewoon niet.”

Machinist valt onder de categorie ‘zwaar beroep’
Volgens Eilert vallen beroepen als machinist, conducteur maar ook spoorwerker onder de categorie zware beroepen. “Machinisten krijgen nog altijd te maken met zelfdoding en conducteurs kampen nog wekelijks met agressie, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat maakt deze beroepen heel zwaar.”

De teleurstelling bij VVMC lijkt vreemd. Andere vakbonden maar ook coalitie- en oppositiepartijen kraaien juist euforie over het bereikte resultaat. “Vergis je niet. Ik weet dat sinds afgelopen weekend heel veel spoormedewerkers hun lidmaatschap bij FNV hebben opgezegd omdat ze teleurgesteld zijn. Er is echt heel veel onvrede.”

“Komende jaar een pittige strijd”
VVMC was als vakbond niet betrokken bij de onderhandelingen over het nieuwe pensioenakkoord. “Toch verwacht ik dat het het komende jaar nog een pittige strijd gaat worden. De cao voor Arriva-personeel loopt straks in december af, die van de NS in maart. Bij deze onderhandelingen zijn wij wel aanwezig, en we zullen alles uit de kast gaan halen om daar het maximale voor onze leden uit te halen.”