RUG: ‘Promotiestudenten zijn, ondanks lager inkomen, tevreden’

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De Groningse invulling van het experiment promotieonderwijs  verloopt goed. Dat concludeert de RUG uit een onderzoeksrapport dat vrijdagmiddag werd gepubliceerd. Het Promovendi Netwerk Nederland stelde vorige week nog dat de RUG een enquête uit dit onderzoek bewust achter zou houden.

De RUG stelt dat de uitkomsten laten zien dat promotiestudenten gemiddeld ongeveer net zo tevreden zijn als werknemer-promovendi. Hun inkomen vinden ze weliswaar te laag, maar op de vraag of ze er weer voor zouden kiezen om promotiestudent te worden, antwoordt de meerderheid volgens de RUG met ‘ja’.

PNN stelt dat de uitkomsten van de enquête een vertekend beeld geven over het onderzoek: “Het experiment was ooit bedoeld om promovendi binnen hun onderzoek een grote mate van vrijheid te geven. Nu blijkt dat er nauwelijks verschillen zijn”, zegt Anne de Vries, voorzitter van het PNN.

Het ‘Experiment Promotieonderwijs’ startte in 2016. Daarbij schrijven de promovendi hun eigen voorstel en zoeken hun eigen promotor voor het onderzoek. Ze krijgen daarvoor 2100 euro bruto per maand. Promovendi in vaste dienst krijgen ieder jaar meer loon, de promotiestudent niet.

Deel dit artikel: