‘RUG oneerlijk over enquête promotiestudenten’

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Volgens Trouw houdt de Rijksuniversiteit Groningen een enquête achter over promotiestudenten. Daaruit blijkt dat verkapte zelfstandigen hetzelfde worden behandeld als promovendi in vaste dienst. Het Promovendi Netwerk Nederland is daar niet blij mee.

Promovendi in vaste dienst krijgen meer betaald krijgen en hebben recht op pensioenpremie en vakantiegeld. Vooral het feit dat de promotiestudenten niet meer vrijheid krijgen tijdens hun werk dan promovendi in vaste dienst, stuit het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) tegen de borst. “Het experiment was ooit bedoeld om promovendi binnen hun onderzoek een grote mate van vrijheid te geven. Nu blijkt dat er nauwelijks verschillen zijn”, zegt Anne de Vries, voorzitter van het PNN.

In september 2016 startte de RUG met het experiment met promotiestudenten. Deze promovendi schrijven hun eigen voorstel en zoeken hun eigen promotor voor het onderzoek. Ze krijgen daarvoor 2100 euro bruto per maand. Promovendi in vaste dienst krijgen ieder jaar meer loon, de promotiestudent niet.

Deel dit artikel:

  1. Zekerheid inruilen voor vrijheid om er vervolgens achter te komen dat dat alleen maar een excuus was om je je rechten te ontnemen.

  2. Ik (promovenda bij een universiteit die niet aan dit experiment mee doet, maar mij desondanks heeft ‘aangenomen’ als beursaal) gebruik de ‘extra vrijheid’ vooral om naast mijn beurs 2 andere banen te managen om rond te kunnen komen. Mijn collega’s ken ik amper omdat ik noodgeddwongen vanuit huis werk (ik kan de reiskosten niet betalen en moet ergens de tijd vandaan halen om alsnog aan mijn onderzoek te kunnen werken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *