Invasie van distelvlinders in Groningen

Je kunt er deze dagen niet om heen: de distelvlinders laten zich massaal zien. Niet alleen in het ommeland, ook in de stad worden ze waargenomen.

“Een vergelijkbare invasie deed zich in 2009 voor”, vertelt René Oosterhuis van het Groninger Landschap. “De vlinders overwinteren in het noorden van Afrika. Van daar zijn ze naar midden-Europa getrokken waar met eitjes een nieuwe generatie is gevormd. Die generatie is nu gearriveerd in Nederland.” Volgens Oosterhuis laten ze zich vooral zien op dagen met veel zon. “De afgelopen jaren was ik blij als ik één of twee distelvlinders zag tijdens een wandeling. Nu zie ik hier in dit struikgewas direct al een stuk of tien.”

Dat de vlinders een flinke afstand hebben afgelegd is ook te zien. “Kijk, hier op deze distel zit er eentje zich goed te doen aan de nectar. Als je goed kijkt zie je dat de vleugels gerafeld zijn en er flets uit zien.” Hoe lang de vlinders te zien blijven weet Oosterhuis niet. “Maar ik denk dat ze nog zeker wel een week hier blijven voor ze verder gaan trekken.”