Grote uitslaande brand bij Stern Point in Haren onder controle

Aan de Emmalaan in Haren is zondagavond een grote brand uitgebroken in een pand waar onder andere Stern Point zit gevestigd. De brandweer heeft de brand kort na middernacht onder controle gekregen.

Het gaat nog wel enkele uren duren voordat de brand helemaal is geblust, aldus de brandweer. “De brand is onder controle. We zullen nog wel een tijd bezig zijn met nablussen. Dit kan zeker nog voor de nodige rookoverlast zorgen”. Er hebben zich bij de brand geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De eerste melding van de brand kwam om 21.20 uur binnen waarop een bluswagen van de Harense brandweer ter plaatse werd gestuurd. Op de meldkamer kwamen in korte tijd diverse 112-meldingen binnen waarop al vrij snel een tweede bluswagen en een hoogwerker te hulp schoten. “Het gaat om een uitslaande brand”, laat een brandweerwoordvoerder weten. Incidentfotografen ter plaatse laten weten dat het hele pand in lichterlaaie staat.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

05.34
“De brand in Haren is uit”, laat een woordvoerder van de brandweer weten. “Enige rookoverlast kan nog enige tijd aanhouden. Voor vragen over de gevolgen van de brand in uw omgeving verwijzen we u naar de Gemeente Groningen, te bereiken vanaf 8.30 uur via 14 050.”

00.12
Wat is er tot nu toe bekend?
De brand ontstond rond 21.20 uur. De hulpdiensten schaalden snel op naar ‘zeer grote brand’ en verschillende brandweerkorpsen uit de buurt schoten te hulp. In het pand aan de Emmalaan waar de brand woedt zat vroeger een autodealer gevestigd. Tegenwoordig maken Mango Mobility en Stern Point er gebruik van. Eerstgenoemde verkoopt onder andere elektrische scootmobielen, steps en fietsen.

Vanwege de brand werden tien omliggende woningen ontruimd. Het is onbekend of de bewoners weer terug kunnen. Volgens burgemeester Den Oudsten is de hitte zo groot geweest dat er een aantal ramen gesprongen zijn. De brandweer verwacht nog uren bezig te zijn met bluswerkzaamheden. Bij deze werkzaamheden komt veel rook vrij. Bewoners in Haren wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en om gemechaniseerde ventilatie uit te schakelen. Om de bewoners hierover te informeren is een NL-Alert verstuurd.

23.55
Volgens incidentfotografen ter plaatse is zojuist het vuur opnieuw opgelaaid. “We zijn nog wel een aantal uren aan het blussen”, laat een brandweerwoordvoerder weten. “Door het blussen kan de rook dalen, daarnaast kan de windrichting vannacht gaan veranderen. We adviseren iedereen in Haren om uit voorzorg ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten.”

Het pand waar de brand woedt, waar Stern Point/Mango Mobility is gevestigd, is door het vuur volledig verwoest.

Tekst gaat verder onder de foto

Het vuur laait even voor middernacht opnieuw op. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

23.39
De brand is onder controle en breidt zich niet verder uit. Dat zegt burgemeester Peter den Oudsten in een interview bij het Dagblad van het Noorden. “Ik heb begrepen dat het nablussen erg lang kan gaan duren omdat er een enorme hitte-ontwikkeling is geweest. Er zijn zelfs ramen gesprongen van huizen er naast. Het is ook nog niet bekend of alle geëvacueerde bewoners terug kunnen naar hun huizen. We gaan zo direct met hen in gesprek. Belangrijkste is overigens om te vermelden dat er geen slachtoffers zijn.”

23.16
De brandweer laat weten dat op dit moment alles wordt ingezet om te voorkomen dat de brand uitbreidt. “We zijn volop bezig om schade aan omliggende panden te voorkomen.” OOG-verslaggever Casper Slotboom, die aan de Rijksstraatweg woont, laat weten dat er op dit moment bij hem in straat metingen worden verricht. “Er staat hier een brandweerwagen. Vier brandweermannen staren naar de lucht en zijn in de weer met een tablet.”

De eerste beelden van de brand. Tekst gaat verder onder de video

22.51
Vanwege de brand zijn tien woningen in de omgeving ontruimd. “Het gaat om een blok voor het autobedrijf dat in brand staat, en een blok aan de achterzijde”, zegt brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper. “We verwachten nog zeker een aantal uren nodig te hebben om de brand te blussen.” Uit voorzorg zijn er ook twee ambulances ter plaatse gekomen. De op en afritten van de A28 bij Haren zijn in verband met de brand afgesloten.

Om genoeg water voorhanden te hebben is ook het groot water transport nu ingezet. “Ze halen het water uit het Noord Willemskanaal. Vanaf het kanaal wordt via dikke brandslangen water aangevoerd naar de Emmalaan”, vertelt Rick ten Cate. “Zojuist is ook burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) ter plaatse gekomen. Hij laat zich op dit moment informeren over de situatie.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Burgemeester Den Oudsten (r) laat zich informeren. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Ambulances staan stand-by. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

22.39
“Op dit moment brengen we in kaart hoe de rook zich verspreidt en welke gebieden hier mogelijk last van hebben of gaan krijgen”, laat een brandweerwoordvoerder weten. “Het advies blijft om ramen en deuren te sluiten en om mechanische ventilatie uit te schakelen.” Vanwege de grote brand is ook de burgemeester van de gemeente Groningen in kennis gesteld.

22.10
“Sluit deuren en ramen, en sluit mechanische ventilatie af”. Dat is het bericht van de brandweer dat verspreidt is in een Burgernet-bericht aan de inwoners van Haren. In hetzelfde bericht komt men ook met een oproep aan de mensen die bij de brand zijn komen kijken. “Ga weg, ga naar huis, want het is niet veilig.”

De brandweer heeft inmiddels verschillende meetploegen ter plaatse gestuurd. Een meetploeg wordt ingezet als het vermoeden bestaat dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Een meetploeg staat onder leiding van een meetplanleider en als team verrichten zij metingen in het gebied waar de rook naartoe drijft. Met behulp van speciale technieken kunnen ze achterhalen wat de concentratie is van bepaalde stoffen die vrij komen. Of er gevaarlijke stoffen worden gemeten is op dit moment onbekend.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

21.55
Incidentfotograaf Rick ten Cate laat weten dat hij vooral veel rook en vuur ziet. “Dikke zwarte rookwolken trekken omhoog. Veel mensen ook die hier naar toe komen om te kijken wat er aan de hand is. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Nog altijd komen er ook brandweerauto’s ter plaatse. Zojuist is het groot water transport van de brandweer uit de stad ter plaatse gekomen. Deze wagen heeft drie kilometer brandslangen aan boord. Ook de commandowagen van de Veiligheidsregio is enkele minuten geleden de straat ingereden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

21.45 uur
“We hebben inmiddels opgeschaald naar zeer grote brand”, laat de brandweer weten. “De Harense brandweer krijgt assistentie van collega’s uit de stad Groningen en uit Eelde.” Omdat er veel hulpverleningsvoertuigen ter plaatse komen is de Westerse Drift en de Emmalaan voor het verkeer afgesloten. Om er voor te zorgen dat er genoeg brandweereenheden beschikbaar zijn als er andere calamiteiten ontstaan is er een peletonsalarm gegeven. De blusgroepen van Finsterwolde, Scheemda, Stadskanaal en Veendam zijn opgeroepen om paraat te komen staan in de kazerne aan de Sontweg.

Stern Point
Volgens de eerste berichten woedt de brand in het pand van Stern Point. Dit bedrijf werkt samen met Mango Mobility en verkoopt elektrische auto’s.

Veel rook
Bij de brand komt veel rook vrij die tot in de wijde omgeving te zien is. “Indien u last heeft van de rook sluit dan ramen en deuren en schakel indien uw mechanische ventilatie uit”, aldus de brandweer.

De brand is vanuit Vinkhuizen goed te zien. Foto: Ben de Jager
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Jolien Luiken