Ex-dakloze vertrokken voor immense fietstocht naar Lissabon voor het goede doel

nieuws
Foto: Jelmer Sierksma

Het kan met recht een monstertocht worden genoemd: fietsen van Groningen naar Lissabon. Ex-dakloze Mihai (48) doet het om geld in te zamelen om daklozen in de stad Groningen een jaar lang van fruit te kunnen voorzien.

Mihai werd geboren in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Verlaten door zijn ouders probeerde hij in de stad die in de jaren dertig Klein Parijs werd genoemd, een bestaan op te bouwen. Dat lukte niet en Mihai ging zwerven. Achttien jaar geleden kwam hij in Groningen terecht, dakloos en verslaafd aan heroïne. Momenteel is hij al weer negen jaar clean. Tijdens zijn afkickperiode bleek fietsen het ideale middel te zijn. Jelmer Sierksma is degene die hem acht jaar geleden van straat haalde. “Je kunt zeggen dat fietsen de vervanging is van de heroïne-verslaving. Hij fietst iedere dag van 18.00 tot 23.00 uur. Tientallen kilometers voor de kick.”

“Vorig jaar is hij naar Roemenië gefietst”
Enkele maanden geleden ontstond het idee om op de fiets naar Lissabon te gaan en om met deze tocht geld in te zamelen. “Het is niet zijn eerste fietstocht. Vorig jaar is hij terug naar Roemenië geweest. Ik heb die tocht begeleid en dat was nog behoorlijk spannend omdat hij ver in Duitsland betrokken raakte bij een ongeluk waarbij zijn fiets dwars door midden was geraakt. Maar hij heeft doorgezet en haalde Roemenië.” Dit keer is Jelmer op afstand betrokken bij de tocht. “Alle credits gaan naar de stichting Straatwijs en een aantal studenten van de Hanzehogeschool die dit opgezet hebben.”

Mihai spreekt geen Frans en Engels
De start van de bijzondere tocht vond zaterdagochtend rond 09.15 uur plaats bij de Martinitoren. “Het doel is om iedere dag honderd kilometer te fietsen. Op de eerste dag is Zwolle het doel en zo komt hij iedere dag dichter bij zijn doel. De verwachting is dat hij 25 of 26 dagen onderweg zal zijn.” Rustdagen heeft Mihai niet ingeplanned. “Stiekem maak ik me ook wel een beetje zorgen. Hij spreekt heel goed Nederlands, Duits en Roemeens. Maar Frans en Engels spreekt hij niet terwijl dat voor deze tocht wel handig was geweest.” Het doel is om vijfduizend euro op te halen. Dat bedrag is genoeg om eens in de week vers fruit voor te kunnen kopen. Op dit moment is er 640 euro opgehaald.

De verrichtingen van Mihai zijn te volgen op de website van Straatwijs. Een donatie doen kan op deze pagina.

Siebe Zwerver van de stichting Straatwijs maakte een filmpje van het vertrek van Mihai: