Bomvolle Arriva-trein: “Doorlopen dan kan misschien iedereen mee”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Proppen was het dinsdagochtend in de stoptrein van Leeuwarden naar Groningen. Door een technisch probleem bestond de trein in plaats van twee treinstellen uit maar eentje.

“Dit gaat nog leuk worden”, zegt een vrouw die in Feanwâlden de trein is ingestapt en nog een zitplaats heeft weten te bemachtigen. Het is op dat moment rond 07.40 uur en de stoptrein is twintig minuten daarvoor vertrokken vanuit de Friese provinciehoofdstad. “In Leeuwarden werden de twee treinstellen uit elkaar gehaald”, reageert een andere vrouw. “Maar waarom ze dat gedaan hebben weet ik niet. Daar hebben ze ook geen informatie over gegeven.”

“Als iedereen doorloopt dan kan misschien iedereen mee”
Die informatie wordt later tijdens de rit wel gedeeld met de reizigers. “Dames en heren”, begint de machinist zijn verhaal via de intercom. “Door een technisch probleem hebben we een treinstel in Leeuwarden achter moeten laten. Daarom is de trein nu veel voller, maar als iedereen zo ver mogelijk door loopt, dan kan misschien iedereen mee.” De machinist deelt zijn verhaal in Grijpskerk. Een druk station waar tientallen schoolkinderen en werkenden een plekje in de trein proberen te bemachtigen.

Gebarentaal
Wat in Grijpskerk wel lukt, gaat in Zuidhorn veel moeilijker. “Hij heeft echt geen idee wat ik bedoel hè?”, zegt een man op het perron tegen zijn medereizigers. Enkele seconden daarvoor heeft hij via het raam aan reizigers in het gangpad met gebaren duidelijk proberen te maken dat ze door moeten lopen. “Loop even door joh”, roept hij naar de student die de gebaren niet begrijpt. “Het is echt proppen”, zegt een vrouw. “Ik heb ook de indruk dat niet iedereen mee kan. Kijk maar, die mensen rennen nu naar de achterkant van de trein om te kijken of daar nog een plekje is.”

Omdat het in- en uitstappen langer duurde kwam de trein met enkele minuten vertraging binnen in Groningen. Of het defecte materiaal later op de dag ook nog voor problemen gaat zorgen is onbekend.