Archeologiestudenten ontdekken rijk verleden vrouwenklooster Yesse

Het vrouwenklooster Yesse tussen Groningen en Haren was een veel rijker klooster dan gedacht. Eerstejaars archeologiestudenten van de RUG onderzoeken al enkele weken de restanten van het vrouwenklooster dat in Essen stond tussen 1215 en 1594.

De onderzoekers ontdekten afgelopen week veel gebrandschilderd glas in de grond. Dit is volgens Stijn Arnoldussen, docent archeologie, een bewijs dat het klooster vrij rijk was.

Er zijn de afgelopen weken mooie ontdekkingen gedaan. Zoals een 800 jaar volledig intacte sleutel. En de onderzoekers waren ook blij toen ze afgelopen week een waterput te vonden

Het doel van deze opgraving is om een beeld te krijgen hoe er geleefd en gewerkt werd in dit klooster. Het is nu nog duidelijker geworden dat het klooster in de middeleeuwen een belangrijke plek in nam aan de zuidrand van de stad. Komende woensdag tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen belangstellenden de archeologische vindplaats in Essen bezoeken

Deel dit artikel:

  1. De bril van 2019 is ongeschikt om de middeleeuwse situatie te beoordelen: de zuidrand van de stad lag hemelsbreed ruim 3 kilometer noordelijker, die van het stadsgebied zo’n 2 kilometer, gemiddeld dus een half uur lopen over het platteland van het boerengehucht Helpman.

  2. Maar Harry niet iedereen heeft een bril op hoor nu in 2019. Ik heb trouwens genoeg lord of the rings gekeken om te beoordelen wat de middeleeuwse situatie was dus dat is ook niet waar en dit klooster heeft er echt gestaan hoor want het stond ook op facebook dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *