Groningse Indië-slachtoffers herdacht bij begraafplaats Selwerderhof

In aanwezigheid van Commissaris van de Koning René Paas werden dinsdagmiddag de 136 uit Groningen afkomstige militairen herdacht die na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië en Nieuw Guinea om het leven gekomen zijn. 

Paas moest tijdens de herdenking onverwacht weg. Naar verluidt moest de Commissaris van de Koning voor spoedoverleg naar Den Haag. De ceremonie werd daarom voor enkele momenten stilgelegd.

Dit jaar werd de herdenkingsrede uitgesproken door Theo Vleugels, generaal-majoor buiten dienst en algemeen directeur van de Oorlogsgravensichting. Na de één minuut stilte en het Wilhelmus werden er kransen en bloemstukken gelegd namens diverse organisaties. Ook dit jaar staat de drijvende krans over de vijver weer symbool voor het oversteken van de oceaan.

Indië herdenking 2019
Foto: Sebastiaan Scheffer

Indië herdenking 2019
Foto: Sebastiaan Scheffer

Indië herdenking 2019
Foto: Sebastiaan Scheffer

De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door Stichting Samenwerkingsverband Veteranen en Postactieve militairen bestaande uit zes provinciale organisaties.